Ομοσπονδιακός δικαστής στην Αλεξανδρία της πολιτείας Βιρτζίνια ενέκρινε το αίτημα χορήγησης δικαστικής αμνηστίας σε πέντε μάρτυρες που θα καταθέσουν στη δίκη του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, σύμφωνα με το CNN.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη που διεξάγεται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Παράλληλα, ο δικαστής Τ.Σ. Έλις αποφάσισε την καθυστέρηση έναρξης της δίκης του Μάναφορτ, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 25 Ιουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, η δίκη θ’ αρχίσει την 31η Ιουλίου.

Ο δικαστής θ’ αρχίσει να συναντά ενόρκους μέσα στην εβδομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί. Όταν θα αρχίσει η επιλογή των ενόρκων, είναι σίγουρο ότι αυτοί δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ερώτηση, για το πώς ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές του 2016. «Φυσικά, οι άνθρωποι μπορεί να είναι δίκαιοι κι αντικειμενικοί ανεξάρτητα από το ποιον ψήφισαν», υποστήριξε ο δικαστής Έλις.

Η ομάδα των ενόρκων αποτελείται από 16 μέλη, με τη συμμετοχή και τεσσάρων αναπληρωματικών μελών.

Οι πέντε μάρτυρες στους οποίους και χορηγήθηκε δικαστική ασυλία είναι: ο Τζέιμς Μπρέναν, η Ντόνα Ντούγκαν, ο Κόνορ Ο’ Μπράιεν, η Σίντι Λαπόρτα, αλλά κι ο Ντένις Ρέικο. Στα δικαστικά έγγραφα δεν αναφέρουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της κατάθεσης που θα δώσει ο καθένας από τους μάρτυρες.

Ένα μεγάλο μέρος της χθεσινής διαδικαστικής ακρόασης στο δικαστήριο αναλώθηκε στον όγκο των δεκάδων χιλιάδων σελίδων της δικογραφίας. Ο Μάναφορτ παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φορώντας ολόσωμη φόρμα, ενώ οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τις 120.000 σελίδες της δικογραφίας.

Μεταξύ αυτών, έγγραφα και φωτογραφίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές που ανήκουν στον πρώην στενό συνεργάτη του Μάναφορτ, τον Ρικ Γκέιτς. Το υλικό αυτό εκτιμάται ότι έχει ουσιαστικό ρόλο στην υπόθεση.

Οι εισαγγελικές αρχές τόνισαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων αυτών είναι φωτογραφίες και σημειώσεις από τις ηλεκτρονικές συσκευές του Γκέιτς, όχι ηλεκτρονικά μηνύματα.

Η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ έχει στη διάθεσή της “τέσσερα τηλέφωνα ή iPads” κι έναν φορητό υπολογιστή που ανήκουν στον Γκέιτς, ο οποίος παραδέχτηκε την ενοχή του στις αρχές του χρόνου και συνεργάζεται με τις αρχές στο πλαίσιο της έρευνας. Ο ίδιος αναμένεται να είναι μάρτυρας κομβικής σημασίας στο κατηγορητήριο κατά του Μάναφορτ, που προσπαθεί ν’ αποδείξει ο Μάλερ.

“Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος για το τι κοιτούν σε φωτογραφίες σχετικά με την υπόθεση”, είπε ο Ούζο Ασόνιε, εισαγγελέας που είναι μέλος της ομάδας έρευνας του Μάλερ.

“Το γεγονός ότι εσείς δεν χρησιμοποιείτε κάτι δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμο για την υπεράσπιση,” απάντησε ο δικαστής Έλις.

Το περίγραμμα της δίκης ξεκαθάρισε λίγο περισσότερο με την απόφαση που έλαβε ο Έλις σχετικά με τα επιχειρήματα που θα επιτραπεί να παρουσιαστούν ενώπιον των ενόρκων, αλλά και για τον τύπο των πληροφοριών που θα αναφερθούν στο δικαστήριο.

Ο δικαστής αποφάσισε ότι θα επιτρέψει στους εισαγγελείς ν’ αναφέρουν τον ρόλο που είχε ο Μάναφορτ στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά μόνο υπό την διάσταση ενός τραπεζίτη που ενδιαφέρθηκε να εξασφαλίσει έναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείων.

“Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με αξιοπρεπή τρόπο”, δήλωσε ο Γκρεγκ Άντρες, που είναι ένας από τους εισαγγελείς του Μάλερ.

Οι δικηγόροι του Μάναφορτ προσπάθησαν να προλάβουν τους εισαγγελείς να μην αναφερθούν σε πιθανή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι δεν προτίθενταν ποτέ να θέσουν τέτοιο ζήτημα.

Ο δικαστής Έλις απέρριψε την ένσταση του Μάναφορτ χαρακτηρίζοντας την ακαδημαϊκής φύσεως.

“Δεν αναμένω ένας μάρτυρας κατηγορίας ν’ αναφέρει τη λέξη ‘Ρωσία’”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άντρες.

Οι δικηγόροι του Μάναφορτ δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να υποστηρίξουν στη δίκη ότι ο πελάτης τους ήταν θύμα μιας πολιτικής δίωξης ή ότι διώχθηκε “επιλεκτικά” ή από “εκδίκηση.”

Στη διάρκεια της χθεσινής ακρόασης υπήρξε επίσης διαφωνία με την ομάδα νομικής υπεράσπισης του Μάναφορτ για το αν θα μπορεί να γίνει αναφορά στο “κίνητρο” του Μάλερ αναφορικά με την απαγγελία κατηγοριών. Ο Έλις ξεκαθάρισε ότι τα κίνητρα των εισαγγελέων δεν σχετίζονται με τη δίκη ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον πλησιάζουν οι δικηγόροι του Μάναφορτ στη διάρκεια της δίκης και ν’ αναφέρονται στο θέμα αυτό, ανάλογα με το πώς αυτό προκύπτει από τη διαδικασία.