Στην πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης στη Ραφήνα προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιώργο Πατούλη να αναφέρει πως αυτές τις δραματικές στιγμές που βιώνει η χώρα είναι απαραίτητο να υπάρξει μία ιεράρχηση προτεραιοτήτων στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, με έμφαση στην κάλυψη των αναγκών στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πληγέντων.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, το οποίο επίσης θα πραγματοποιηθεί στη Ραφήνα, θα εξειδικευθούν, ανέφερε, οι ανάγκες σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, προκειμένου να είναι αποτελεσματική και στοχευμένη η προσφορά όσων πολιτών επιθυμούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που δοκιμάζονται.

Με αφορμή τα εκατοντάδες σπίτια που καταστράφηκαν από τις φωτιές υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ θέτει το αίτημα οι περιοχές εντός σχεδίου ή εντός οικισμών όπου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 4389/16, αρ.154 παρ.11), οι νομείς ακινήτων εμβαδού μέχρι 2 στρέμματα θεωρούνται κύριοι έναντι του Δημοσίου κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μην κηρυχθούν αναδασωτέες εκτάσεις. Επιπρόσθετα τόνισε την ανάγκη στελέχωσης των δήμων με επιπλέον προσωπικό μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Με αφορμή τη νέα εθνική τραγωδία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων αλλά και τη δημιουργία αποτελεσματικών συντονιστικών οργάνων με ξεκάθαρο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Πατούλης παρέδωσε ιατροφαρμακευτικό υλικό στον Ερυθρό Σταυρό για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων.

Ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, που συμμετείχε στη συνεδρίαση ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη συμπαράσταση καθώς και τους δημάρχους των όμορων περιοχών για την άμεση ανταπόκριση και συνδρομή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης, με υδροφόρες και εθελοντές. Ο κ. Μπουρνούς ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής πως έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και απεύθυνε έκκληση για μηχανικούς προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι αυτοψίες σε οικοσκευές, αλλά και για επιπλέον οδηγούς για τα οχήματα των δήμων. Προς εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν πληγεί, υπογράμμισε πως το κέντρο υγείας της περιοχής θα είναι ανοιχτό σε 24ωρη βάση, ενώ λειτουργούν στον δήμο τηλέφωνα εξυπηρέτησης των πολιτών. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης προκειμένου να μην διακόψουν τη λειτουργία τους οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί των περιοχών που επλήγησαν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για πρωτόγνωρες συνθήκες καταστροφής εντός οικιστικών ιστών έκανε ο λόγο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ε.Κ.Π.Α. Ευάγγελος Λέκκας, που επίσης συμμετείχε στη συνεδρίαση. Ο κ. Λέκκας τόνισε την ανάγκη εκπόνησης άμεσα επιχειρησιακών σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών για οικιστικές περιοχές, περιβαλλοντικών μελετών αλλά και έρευνας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που επλήγησαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από