Νέα, αναθεωρημένη, αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ηλεκτρικής παραγωγής Ηρων για τη μετεγκατάσταση και λειτουργία της μικρής μονάδας παραγωγής ρεύματος ισχύος 150 MW από τη Βοιωτία στην Κρήτη.

Πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία προχώρησε στην υποβολή της καινούργιας πρότασης πριν από τρεις με τέσσερις μήνες με αναθεωρημένους όρους, καθώς η ΡΑΕ στο προ διετίας αίτημα της Ηρων με τους όρους που είχε θέσει καθιστούσε μη βιώσιμη την επένδυση.

Σκοπός της κίνησης της ιδιωτικής επιχείρησης παραγωγής ρεύματος είναι η κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης του νησιού ιδίως μετά το 2020, καθώς τότε θα πρέπει να αποσυρθούν οι παλιές και ρυπογόνες ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ. Σχετικό αυστηρό πλαίσιο βάζουν περιβαλλοντικές οδηγίες της ΕΕ. Οι τέσσερις νομοί της Κρήτης ηλεκτροδοτούνται σήμερα από μονάδες συνολικής ισχύος 813 MW και τα 601 MW θα πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους.

Η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ισχύος 700 MW καθυστερεί και θα είναι έτοιμη το 2022, ενώ η μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Αττικής των 170 MW, που θα έχει ολοκληρωθεί το 2020, δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Οπως αναφέρουν πηγές, η ΡΑΕ έχει υπό εξέταση την πρόταση της Ηρων ενώ στο θέμα της υλοποίησης του έργου της μεγάλης διασύνδεσης η Αρχή καλείται να αποφασίσει αν θα αναθέσει απευθείας την κατασκευή του στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ή αν θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό.