Με το σταγονόμετρο πληρώνει το Δημόσιο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες. Το αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τον Μάιο του 2018 ο ΕΦΚΑ χρωστούσε 67 εκατ. ευρώ για συντάξεις και πλήρωσε τα 61 εκατ. Ποσό που αφορά μόνον τις εκκαθαρισμένες συντάξεις και όχι αυτές των οποίων εκκρεμεί η έκδοση και η χορήγησή τους – το πραγματικό ύψος των οποίων παραμένει άγνωστο.

Το  υπόλοιπο Δημόσιο χρωστούσε στο τέλος Μαΐου συνολικά 2,974 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και προμηθευτές. Τα 2,385 δισ. ήταν χρέη κρατικών φορέων, ενώ τα 589 εκατ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Για τα συνολικά 2,385 δισ. ευρώ δόθηκε κρατική ενίσχυση 118,2 εκατ. ευρώ, αλλά στους δικαιούχους έφθασαν μόλις… 60,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ούτε τα μισά από την επιχορήγηση. Η ΑΑΔΕ χρωστούσε 589 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο επέστρεψε μόλις 6,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αν και δεν φαίνεται ακόμα στα στοιχεία αυτά, στα τέλη Ιουνίου επέστρεψε συνολικό ποσό πληρωμής 81,269 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη εβδομάδα μπαίνει η τελευταία φάση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Τις προηγούμενες μέρες οι έξι υποψήφιοι επενδυτές δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τον σταθμό στη Φλώρινα προκειμένου να ενημερωθούν και από κοντά για τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του, καθώς σωματεία εργαζομένων και εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών είχαν αποκλείσει την πύλη εισόδου. Ανάλογες κινητοποιήσεις βρίσκονται από σήμερα σε εξέλιξη και στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας.

Το σίγουρο είναι πως οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα ζητήσουν παράταση στη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου λήγει και η προθεσμία για ενδεχόμενες συμπράξεις μεταξύ των επενδυτικών σχημάτων. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες θέλουν να δημιουργούνται δύο κοινοπρακτικά σχήματα…