Το σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο των «Παραπολιτικών» με τίτλο «Και δεύτερη ρύθμιση στα αδέλφια Τσίπρα» δίνει συνέχεια στις αποκαλύψεις που κυριάρχησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην επικαιρότητα σχετικά με την εταιρεία Δίοδος των Δημήτρη και Ζανέτ Τσίπρα, αδελφών του Πρωθυπουργού. Και εκλαμβάνεται από παράγοντες της αντιπολίτευσης ως ένα ακόμη πλήγμα στην επικοινωνιακή στρατηγική του αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος –το οποίο διατυμπανίζει από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στο Μαξίμου ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ΝΔ διά στόματος του γραμματέα της Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του πήγε τη γαλάζια κριτική ένα βήμα παραπέρα κι έκανε λόγο για «αριστερή ανηθικότητα και πλεονεξία».

Οι επί λέξει κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Αυγενάκης στον πολιτικό αντίπαλο της κεντροδεξιάς παράταξης είναι πως «το κράτος και η Δικαιοσύνη είναι στην υπηρεσία της οικογένειας Τσίπρα, αφού κατάφεραν να εξασφαλίσουν την ατιμωρησία με μια ρύθμιση, προκειμένου να πέσει στα μαλακά η πλαστογραφία της ασφαλιστικής ενημερότητας, με την οποία η οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία Τσίπρα πήρε δημόσιο έργο». Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως όλα δείχνουν, προτίθεται να προσωποποιήσει την αντιπαράθεση και να αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία την εμπλοκή του επιθέτου «Τσίπρας» σε αυτήν την υπόθεση που έχει –κατά την Πειραιώς –οσμή σκανδάλου. Για να το πούμε αλλιώς, προτίθεται να ζητεί απαντήσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την εταιρεία των συγγενών του.

Και δεύτερη ρύθμιση. Στην υπόθεση, όμως, της διπλής πλαστογραφίας ασφαλιστικής ενημερότητας εκ μέρους της εταιρείας προκειμένου να αναλάβει έργο της τάξης του 1,1 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για χαριστική ρύθμιση χρέους της, ήρθε να προστεθεί, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», μια ακόμη ρύθμιση ενός άλλου δανείου ύψους 850.000 ευρώ, το οποίο το ρεπορτάζ γράφει πως ελήφθη χωρίς ουσιαστική εγγύηση. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το εν λόγω δάνειο αναδιαρθρώθηκε επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ –όπως ακριβώς έχει συμβεί και το προηγούμενο –με αποτέλεσμα οι δόσεις αποπληρωμής του να είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Η εφημερίδα, μάλιστα, θέτει και μια σειρά ερωτημάτων –δώδεκα για την ακρίβεια –στα οποία εμμέσως πλην σαφώς καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει, μιας και μέχρι τώρα το Μαξίμου αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση σε όσα πολιτικά ερωτήματα έχουν προκύψει από τα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Παρά τις επιθετικές κατά της ΝΔ δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, φαίνεται λοιπόν πως πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει –ως μίνιμουμ απόπειρα διαχείρισης της κρίσης που έχει ξεσπάσει –το Πρωθυπουργικό Γραφείο να δώσει στοιχεία για τα επίμαχα δάνεια. Ωστε να καταστεί σαφές στην κοινή γνώμη αν όντως υπήρξαν ευνοϊκές ρυθμίσεις ή ακόμη και πολιτική παρέμβαση στις τράπεζες για να εξασφαλιστούν αυτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Αιχμές από δικαστικούς κύκλους. Παράλληλα, βέβαια, μάλλον πρέπει να απαντηθεί ένα επιπλέον ερώτημα που πλανάται εδώ και μέρες στη δημόσια σφαίρα: Αν, δηλαδή, η διπλή πλαστογραφία της ασφαλιστικής ενημερότητας της Δίοδος έπρεπε να έχει καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες ή όχι. Οπως, εξάλλου, γράφει το χθεσινό «Βήμα της Κυριακής», «αιχμές και σχόλια προκαλούν σε δικαστικούς κύκλους τα παράδοξα που εντοπίζονται στην υπόθεση των συγγενών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ιδίως ως προς την ποινική αντιμετώπιση της εμφάνισης πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας».