Ο υπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας απέρριψε την Πέμπτη τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τους υπόπτους για τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, και πρόκειται για Ρώσους, χαρακτηρίζοντάς τις «άγρια σπέκουλα».

«Νομίζω πως η ιστορία αυτή ανήκει στην κατηγορία της παραπληροφόρησης και της άγριας σπέκουλας», έγραψε ο Μπεν Ουάλας στο Twitter, σχολιάζοντας την αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Press Association.

Τι ανέφεραν οι πληροφορίες

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA) μετέδωσε ότι η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι έχει ταυτοποιήσει τους υπόπτους για την δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok των Σκριπάλ και πρόκειται για Ρώσους.

«Οι ερευνητές θεωρούν ότι ταυτοποίησαν τους υπόπτους για την επίθεση με Novitchok μέσω του συστήματος παρακολούθησης με κάμερες, συγκρίνοντας το οπτικό υλικό με τους φακέλους ανθρώπων που εισήλθαν εκείνη την περίοδο στην χώρα», δήλωσε πηγή που προέρχεται από τις υπηρεσίες της έρευνας.

«Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι οι ύποπτοι είναι Ρώσοι», πρόσθεσε.

Η Σκότλαντ Γιαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Οι βρετανικές αρχές επέρριψαν στα προηγούμενα στάδια της έρευνας στην Ρωσία την ευθύνη για την επίθεση κατά των Σκριπάλ. Η Μόσχα αρνήθηκε . Η υπόθεση προκάλεσε κρίση στις σχέσεις των δυτικών χωρών με την Ρωσία και κύμα εκατέρωθεν απέλασης διπλωματών.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην συνταγματάρχης του υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, καταδικάσθηκε το 2006 για «εσχάτη προδοσία», κατηγορούμενος για πώληση πληροφοριών στους Βρετανούς. Συμμετείχε το 2010 σε ανταλλαγή κατασκόπων που οργανώθηκε από την Μόσχα, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία.

Την δηλητηρίαση των Σκριπάλ ακολούθησε πρόσφατα η δηλητηρίαση ζευγαριού Βρετανών στο Ειμσμπερι, κοντά στο Σόλσμπερι. Οι δύο Βρετανοί δηλητηριάστηκαν από Novitchok που βρισκόταν σε ένα μικρό μπουκάλι αρώματος και κατά τις έρευνες γίνονται προσπάθειες να διαπιστωθεί εάν ο νευροτοξικός παράγοντας προέρχεται από την ίδια παρτίδα που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ. Από τους δύο, η Ντάουν Στέρτζες δεν επέζησε της δηλητηρίασης, ενώ ο Τσάρλι Ρόουλι παραμένει νοσηλευόμενος σε βαριά, αλλά σταθερή κατάσταση.

Σχολαστικές έρευνες

Σύμφωνα με το Press Association, η Ντάουν Στέρτζες εξετέθη σε τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα του νευροτοξικού παράγοντα από τους Σκριπάλ.

Το μπουκάλι του αρώματος που περιείχε το Novitchok είχε μαζέψει από τα σκουπίδια ο Τσάρλι Ρόουλι, δήλωσε στο BBC ο αδελφός του. Ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Επειτα από αίτημα του Λονδίνου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έστειλε επί τόπου ομάδα για να εντοπίσει την ουσία με την οποία ήλθε σε επαφή το ζευγάρι των Βρετανών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από