Ηταν 13 Ιουνίου 2018, μόλις πριν από ένα μήνα και ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στη Μόσχα για συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Αφού του εύχεται να κερδίσει η Ρωσία το Μουντιάλ που ξεκινούσε εκείνες τις ημέρες ο έλληνας υπουργός Εσωτερικών τον προσκαλεί στην Αθήνα.
Στις δηλώσεις του ο Νίκος Κοτζιάς λέει: ««Ευχαριστώ πολύ τον ομόλογό μου για την πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα. Εύχομαι να ζήσουμε ένα μεγαλειώδες Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη χώρα σας. Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να προετοιμάσουμε το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ελλάδας εδώ στην Μόσχα. Συζητήσαμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, σε ζητήματα οικονομίας, πολιτισμού, σε μορφωτικά και άλλα θέματα. Κάναμε και ιδιαίτερες σκέψεις για να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία των δύο Υπουργείων και των Διευθύνσεών τους».
19 Ιουλίου 2018 διπλωματικές πηγές απαντούν στη Μόσχα για την ακύρωση του ταξιδιού. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΑΠΕ τονίζουν ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.
Ένα μήνα πριν δηλαδή ο κ. Κοτζιάς δήλωνε ότι ο ίδιος κάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα και σήμερα κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η Μόσχα ζήτησε να γίνει το ταξίδι.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ρωσική πλευρά απάντησε στην Αθήνα.
Με twitter της η ρωσική πρεσβεία τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα και παρέθεσε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Κοτζιά γράφοντας συγκεκριμένα:
«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"», σημειώνει στην ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία.

Υπερβολική αντίδραση

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik ο ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «υπερβολική» την ελληνική αντίδραση στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.

Παράλληλα, ο ρώσος πρέσβης είχε ανέφερει: «Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για την επίσκεψη του υπουργού Λαβρόφ στην Ελλάδα. Έχει μια πρόσκληση, όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε επιβεβαιώσει την επίσκεψη. Όμως, παρόλα αυτά υπήρχε στον ορίζοντα αυτή η επίσκεψη».

«Μπορώ να πω ότι ήταν μια περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις και ξαφνικά συνέβη αυτή η απογοητευτική κίνηση από την ελληνική πλευρά», κατέληγε στη δήλωση του ο κ. Μάσλοβ κάνοντας και πάλι λόγο για συνέπειες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από