Μεγάλη πολιτική, διπλωματική και επιχειρηματική αποστολή για την ενίσχυση της εταιρικής σχέση της ΕΕ με τον Νίγηρα, μιας από τις φτωχότερες αλλά και σημαντικότερες χώρες για τη μετανάστευση από την Αφρική προς την Ευρώπη, πραγματοποιεί στις 17 και 18 Ιουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε τη χώρα του Νίγηρα να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω Λιβύης προς την ΕΕ περισσότερο από 95% με οικονομική στήριξη και ισχυρή εταιρική σχέση. Το αποτέλεσμα είναι, ενώ το 2016, 330.000 άνθρωποι διέσχισαν τον Νίγηρα κατευθυνόμενοι κυρίως προς την Ευρώπη μέσω της Λιβύης, το 2017, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 18.000, και το 2018 σε περίπου 10.000 , τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Νίγηρα προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για την οικονομική, επιχειρηματική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ενόψει της αποστολής του.

«Ο Νίγηρας αποτελεί παράδειγμα των επιτυχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στη βέλτιστη ανάπτυξη του Trust Fund για την Αφρική. Οι πόροι ωστόσο εξαντλούνται και χρειάζονται νέες πιστώσεις για να βοηθήσουν τη χώρα -η οποία είναι μεταξύ των φτωχότερων στον κόσμο- να προστατεύσει τα σύνορα της, να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές της ροές και να εγγυηθεί την ασφάλεια. Η επίσκεψή μου στοχεύει στην ενίσχυση της καλής εταιρικής σχέσης με τον Νίγηρα προσφέροντας συγκεκριμένες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης μέσω του δικτύου επιχειρηματιών, ερευνητών και διεθνών οργανισμών που θα με συνοδεύσουν», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου του Νίγηρα, Μαχαμαντού Ισουφού, ο Ταγιάνι θα ηγηθεί αποστολής οικονομικής διπλωματίας στη Νιαμέι, με εκπροσώπους από 30 ευρωπαϊκές εταιρείες, εμπειρογνώμονες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του FAO. Η αποστολή θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: πολιτική συνεργασία, προώθηση της επιχειρηματικότητας, έρευνα, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας και τέλος διεθνή συνεργασία.

«Ο Νίγηρας χρειάζεται επενδύσεις στη γεωργία, την ανανεώσιμη ενέργεια και τους ψηφιακούς τομείς. Κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ισουφού, συγκεντρώσαμε εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως σε αυτούς τους τομείς και έχουν συνολικό κύκλο εργασιών 80 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Ταγιάνι.

Ο πρόεδρος του ΕΚ θα συνοδεύεται από εμπειρογνώμονες και ερευνητές, οι οποίοι θα θέτουν στη διάθεση των αρχών του Νίγηρα και των τοπικών φορέων συνεργασίας συγκεκριμένες λύσεις στον τομέα της γεωργίας χαμηλών υδάτων, του μετασχηματισμού γεωργικών προϊόντων και της ψηφιακής καινοτομίας. Θα παρουσιάσει επίσης τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, των συνοριακών ελέγχων, της αεροπορίας και της γεωργίας που προσφέρονται από τα δορυφορικά συστήματα EGNOS, Galileo και Copernicus.

Η αφρικανική χώρα ενισχύεται από το Ευρωπαϊκό Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για την Αφρική, το οποίο έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει μια δέσμευση 3,3 δις. ευρώ από την ΕΕ σε τρεις βασικές περιοχές της Αφρικής: στην περιοχή του Σαχέλ και στην περιοχή της λίμνης του Τσαντ, στο Κέρας της Αφρικής και στη Βόρεια Αφρική, με στόχο τη βοήθεια περισσότερων από 160.000 μεταναστών και τη δημιουργία περισσότερων από 250.000 θέσεων εργασίας στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης δέσμευσης ύψους 230 εκατ. ευρώ στον Νίγηρα, ο οποίος είναι ο κύριος δικαιούχος του Καταπιστευματικού Ταμείου.

Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου, έχουν πλέον διατεθεί 500 εκατ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για την Αφρική.

Πάντως η κύρια οικονομική βοήθεια της ΕΕ διοχετεύεται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, που διαθέτει συνολικά 596 εκατ. ευρώ στον Νίγηρα για την περίοδο 2014-2020, καλύπτοντας τους τομείς της επισιτιστικής ασφάλειας, της διακυβέρνησης, της υποδομής και δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας του Boko Haram, καθώς και την υποστήριξη των προσφύγων από το Μάλι στον Νίγηρα.

Ο Νίγηρας είναι ίσως η πιο σημαντική χώρα διέλευσης μεταναστών της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής προς την ΕΕ. Εκτιμάται ότι περίπου το 90% των μεταναστών από τη Δυτική Αφρική προς τη Λιβύη και την Ευρώπη ταξιδεύουν μέσω του Νίγηρα.