Γρηγορότερα από κάθε άλλη χρονιά –πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη –ξεκινά η έκδοση των νέων αδειών κυνηγιού για την κυνηγετική περίοδο 2018 – 2019. Είναι η πρώτη φορά, που οι άδειες θήρας θα δοθούν στους κυνηγούς από τα μέσα Ιουλίου, καθώς εδώ και δεκαετίες η χορήγησή τους ξεκινούσε λίγο πριν από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία επίσημης έναρξης της κυνηγετικής περιόδου. Η συντόμευση κατά έναν μήνα, εκτός των άλλων, αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου και κατ’ επέκταση του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την Ενωση Ελλήνων Δασοπόνων – δημοσίων υπαλλήλων, τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν τη δραστηριότητα των περίπου 200.000 κυνηγών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αφορούν κυρίως τον εξοπλισμό, τα είδη ένδυσης, υπόδησης, τα φυσίγγια κ.λπ., καθώς και τις δαπάνες για την έκδοση της άδειας θήρας και την πραγματοποίηση των κυνηγετικών εξορμήσεων ανά κυνηγετική περίοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, στο ελληνικό Δημόσιο εισρέουν ετησίως περί τα 13 εκατ. ευρώ μόνο από τα τέλη για την ανανέωση των αδειών θήρας, ενώ τα έμμεσα έσοδα από τον ΦΠΑ των προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αύριο, Τετάρτη, πρόκειται να δημοσιευτούν οι δύο απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν τον καθορισμό:

n Των τελών έκδοσης αδειών κυνηγιού για το κυνηγετικό έτος 2018 – 2019. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι εισφορές των κυνηγών στο Πράσινο Ταμείο.

n Της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών προς τους Κυνηγετικούς Συλλόγους. Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται οι εισφορές των κυνηγών προς τους αναγνωρισμένους – συνεργαζόμενους με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κυνηγετικούς Συλλόγους, για όσους κυνηγούς επιλέγουν να εκδώσουν την άδεια θήρας μέσω αυτών.

Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά, οι δύο παραπάνω αποφάσεις διαχωρίζονται από την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τις «Ρυθμίσεις θήρας της κυνηγετικής περιόδου», που και αυτή φέτος πρόκειται να δημοσιευτεί μέχρι τέλη Ιουλίου.

Στο παρελθόν, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η συνήθης πρακτική ήταν οι παραπάνω τρεις αποφάσεις να δημοσιεύονται σχεδόν ταυτόχρονα και με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα η διαδικασία έκδοσης των αδειών θήρας να αρχίζει ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου ή ακόμα και την τελευταία μέρα! Συνήθης ήταν και η πολιτική εκμετάλλευση της «διαπραγμάτευσης» για την έκδοση απλών αποφάσεων.

Αυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο, πρακτικά είχε τις εξής συνέπειες:

n Συνωστισμό στις δασικές υπηρεσίες και στους κυνηγετικούς συλλόγους, αφού χιλιάδες άδειες έπρεπε να υπογραφούν μέσα σε ελάχιστες μέρες.

n Αδυναμία για κάποιους πολίτες να τηρηθεί η ρυθμιστική, αφού καθυστερούσε να υπογραφεί η άδεια θήρας.

n Αδυναμία συνδυασμού των καλοκαιρινών διακοπών πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, αφού ο πολίτης ήταν αναγκασμένος να είναι στον τόπο έκδοσης της άδειας θήρας, προκειμένου να ακολουθήσει την απαραίτητη διαδικασία.

ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Οσον αφορά τα τέλη και τις εισφορές, το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι «παραμένουν σταθερά από το 2015 και μετά, αφού το υπουργείο θεωρεί ότι ο πολίτης δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ επιπλέον».

Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη των κυνηγών προς το Πράσινο Ταμείο, τα οποία καθορίζονται ανάλογα με τη χωρική εμβέλεια της άδειας θήρας, πέρυσι ήταν:

n 10 ευρώ για την τοπική άδεια (όρια νομού).

n 30 ευρώ για την περιφερειακή άδεια (όρια Κυνηγετικής Ομοσπονδίας).

n 60 ευρώ για τη γενική άδεια θήρας (σε όλη η χώρα).