Η Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική που εδρεύει στο Αττικόν ξεκίνησε τα διακαθετηριακή εμφύτευση βαλβίδων το 2008, έναν χρόνο μετά την πραγματοποίηση της πρώτης εμφύτευσης βαλβίδας στην Ελλάδα.

Από τότε έως και τον Σεπτέμβριο του 2017 οι καρδιολόγοι της κλινικής είχαν αντιμετωπίσει συνολικά 64 ασθενείς. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που τηρεί και επικαλείται το προσωπικό της πανεπιστημιακής κλινικής η περιεπεμβατική θνητότητα –δηλαδή, η καταγραφή θανάτου κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης- είναι μηδενική. Παρά ταύτα, στις αρχές Μαΐου 2018 γράφεται μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του προγράμματος. Ενας ασθενής χάνει τη ζωή του –όχι όμως κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης, αλλά περιμένοντας στη λίστα αναμονής.

Η αιτία; Το πρόγραμμα είχε παγώσει από το φθινόπωρο του περασμένου έτους, η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αττικόν και διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής, καθηγήτρια Γιωργία Γερολουκά – Κωστοπαναγιώτου είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με τη λειτουργία του.

Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο τουλάχιστον άλλοι 12 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής με τους γιατρούς της κλινικής να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους. Μοιραία έως και σήμερα μαίνεται ένας «πόλεμος» που αποτυπώνεται σε έγγραφα, αποφάσεις και διαμαρτυρίες, που τα «ΝΕΑ» έχουν στη διάθεσή τους.

ΕΙΧΕ ΕΓΚΡΙΣΗ. Το παράδοξο δε είναι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) είχε εγκρίνει το αίτημα του θανόντος για εμφύτευση διαδερμικής αορτικής βαλβίδας στο Αττικόν από τις 24 Ιανουαρίου του 2018. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι γιατροί της κλινικής είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για το κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί η αγωνία τους.

«Επειδή θα χαθούν ασθενείς λόγω της αδικαιολόγητα παρατεταμένης αναμονής τους στη λίστα, οι οποίοι επανεισάγονται και έχουν πολυήμερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και επειδή θα ζητηθούν ευθύνες για πιθανή αδράνεια όλων των υπευθύνων, οφείλω να σας ενημερώσω άμεσα πριν οδηγηθούμε σε διαδικασίες πέραν του νοσοκομείου», είχε επισημάνει εγγράφως διευθυντής της κλινικής, καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, στις 12 Μαρτίου του 2018.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες έγγραφες εκκλήσεις και τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που εγείρει πλήθος ερωτηματικών σχετικά με την αναγκαστική αδράνεια στην οποία βυθίστηκε η κλινική. Παράλληλα, η κατάσταση αυτή έχει επιβαρύνει δραματικά το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, καθώς η λίστα αναμονής για διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας έχει εκτιναχτεί στα περίπου δύο χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος κάθε βαλβίδας ανέρχεται περί τα 20.000 ευρώ ενώ η επιλογή ασθενών γίνεται με αυστηρά κριτήρια από μέλη ειδικής επιτροπής του ΚεΣΥ. Κομβική χρονιά για την εξέλιξη των προγραμμάτων ήταν το 2016, όταν το ΚεΣΥ έθεσε σε εφαρμογή την αξιολόγηση των κλινικών –τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα –ώστε να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση λειτουργίας.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ. «Ως διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, που κατά το νόμο είμαι υπεύθυνη για την άρτια λειτουργία της, οφείλω να ενημερώνομαι για την πορεία των διαφόρων διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στο νοσοκομείο και κατ’ επέκταση και των βαλβίδων. Το πρόγραμμα διεκόπη διότι δεν είχε λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση από το ΚεΣΥ», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Γεωργία Γερολουκά – Κωστοπαναγιώτου.

Η ίδια δε προσθέτει ότι είχε συστήσει στον διευθυντή της κλινικής να παραπέμπει τους ασθενείς που χρήζουν διαδερμικής καρδιακής βαλβίδας στα πιστοποιημένα νοσοκομεία έως ότου να διευθετηθεί το θέμα.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το Ωνάσειο είχε καταθέσει τον σχετικό φάκελο τον Φεβρουάριο του 2016 με το ΚεΣΥ να λαμβάνει θετική απόφαση ένα χρόνο μετά. Αντίστοιχα, το Ιπποκράτειο έλαβε πιστοποίηση στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 –δηλαδή, δέκα μήνες και 11 ημέρες έπειτα την υποβολή του αιτήματος. Σε ό,τι αφορά το Αττικόν, ο φάκελος κατατέθηκε στις αρχές του 2017, με τον διευθυντή της κλινικής να παραδέχεται ολιγωρία που αποδίδει και σε γραφειοκρατικά εμπόδια.

«Σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα που ήταν σε εξέλιξη δεν διεκόπησαν στο μεταξύ. Για παράδειγμα το Ωνάσειο και το Ιπποκράτειο συνέχισαν κανονικά, έως ότου να λάβουν ΦΕΚ. Αντίστοιχα, το ΚεΣΥ απαντούσε θετικά και στα αιτήματα του Αττικόν για την εμφύτευση βαλβίδων», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Καρδιολογίας Ευ. Ηλιοδρομίτης.

Ο ίδιος σε εσωτερική αλληλογραφία επιμένει ότι το Αττικόν έχει μετατραπεί «σε ουραγό και ακόλουθο άλλων νοσοκομείων της χώρας, παρακωλύοντας την εναρμόνιση του με την πρόοδο της επιστήμης».

Και ενώ το πρόγραμμα στο Αττικόν παραμένει ανενεργό, σε έγγραφο με αποστολέα τον πρόεδρο του ΚεΣΥ και παραλήπτη τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος με ημερομηνία 21 Μαΐου 2018, σημειώνεται «ότι το αίτημα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου σας σχετικά με την καταλληλότητα εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης την καθ’ ύλην αρμόδιας επιτροπής του ΚεΣΥ. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολείπεται η υπογραφή του υπουργού. Κατόπιν αυτού, μπορείτε να προχωρήσετε στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος».