Η θερινή ραστώνη είναι έννοια σχεδόν άγνωστη στους Λονδρέζους. Οχι μόνο διότι οι φρενήρεις ρυθμοί της βρετανικής πρωτεύουσας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ραστώνη, αλλά και επειδή οι κάτοικοί της σπανίως απολαμβάνουν τους καρπούς του θέρους –τουλάχιστον μετεωρολογικά. Αυτή τη χρονιά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά: ο παρατεταμένος καύσωνας των τελευταίων εβδομάδων έχει τρελάνει τους Βρετανούς. Οσο, όμως, κι αν ανέβει η θερμοκρασία, δεν πρόκειται να φτάσει τα επίπεδα του πολιτικού υδραργύρου. Μετά τις παραιτήσεις των υπουργών Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, η παραμονή της Τερίζα Μέι στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ εξαρτάται από τις ορέξεις των Brexiteers. Η στροφή της βρετανίδας πρωθυπουργού προς το μαλακό Brexit έχει εξοργίσει τους αντιευρωπαϊστές στους κόλπους των Συντηρητικών. Βουλευτές έχουν διαμηνύσει στη Μέι ότι θα τη ρίξουν αν δεν αποσύρει τη Λευκή Βίβλο για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ που παρουσίασε προχθές, η οποία προβλέπει διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για τη διακίνηση εμπορευμάτων, στοπ στη μετανάστευση Ευρωπαίων (αλλά με εξαιρέσεις), σαφώς μειωμένη πρόσβαση του Σίτι στην ευρωπαϊκή αγορά και μερική αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Για την ώρα, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας φαίνεται πως μπαίνει στο συρτάρι, καθώς οι αντάρτες δεν έχουν τους αριθμούς για να κερδίσουν την ψηφοφορία. Ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει τη Μέι ότι δεν θα την αφήσουν σε χλωρό κλαρί, απειλώντας ότι αν δεν αλλάξει τη στάση της στο Brexit, θα καταψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης το ένα μετά το άλλο. «Θέλουν να της προξενήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά για να την εξαναγκάσουν να αλλάξει πορεία. Μην αποκλείετε να ακολουθήσουν νέες παραιτήσεις» είπε στα «ΝΕΑ» πηγή των Τόρις.

«Θα είναι εφιάλτης. Αν δεν πάρει πίσω μόνη της το σχέδιο για το Brexit, θα την αναγκάσουν να το κάνει. Εάν αντισταθεί, θα τη βγάλουν από τη μέση» προέβλεψε η αρχισυντάκτρια πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ. Οι Brexiteers ισχυρίζονται ότι έχουν τους αριθμούς για να κάνουν τον βίο αβίωτο στη Μέι. Η αρχή ίσως γίνει τη Δευτέρα: ο Τζέικομπ Ρις – Μογκ, επικεφαλής της ομάδας European Research Group και άτυπος αρχηγός του σκληρού Brexit (ο οποίος αποκάλεσε τη Λευκή Βίβλο της Μέι «πράξη υποτέλειας»), κατέθεσε μαζί με άλλους βουλευτές τέσσερις τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την τελωνειακή ένωση.

Οι τροπολογίες δεν πρόκειται να περάσουν, αφού δεν θα τις στηρίξει η αντιπολίτευση. Στόχος των Brexiteers, όμως, είναι να κάνουν επίδειξη κοινοβουλευτικής ισχύος –πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για 30 αντάρτες. Η μητέρα των μαχών αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο, όταν θα τεθεί ενώπιον των βουλευτών η τελική συμφωνία για το Brexit (αν όλα πάνε καλά στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες).

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι εξαρτάται από τις ψήφους του βορειοϊρλανδικού DUP. Ακόμη κι αν όλοι οι βουλευτές του κόμματος αυτού στηρίξουν τη συμφωνία, αρκούν μόλις έξι αντάρτες των Τόρις για να την τορπιλίσουν (αν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από την αντιπολίτευση). Κατά τους Brexiteers, τυχόν απόρριψη της συμφωνίας θα έθετε τη Βρετανία σε τροχιά άτακτης αποχώρησης από την ΕΕ και θα προκαλούσε την πτώση της Μέι. Τότε θα αναλάμβανε τα ηνία ένας από αυτούς. Στον αντίποδα, σύμμαχοι της βρετανίδας πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι οι Brexiteers έχουν δύο μειονεκτήματα: δεν ομονοούν στο πρόσωπο του επόμενου ηγέτη και δεν έχουν εναλλακτικό σχέδιο. Αν, μάλιστα, συνεχίσουν να δολοπλοκούν, αντί να έρθουν εκείνοι στην εξουσία, ενδέχεται να στείλουν στην Ντάουνινγκ Στριτ έναν άνθρωπο που πολύ απολαμβάνει τον αλληλοσπαραγμό των Τόρις: τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.