Με ένα αερόστατο που είχε τη μορφή του Ντόναλντ Τραμπ ως πορτοκαλί, γκινιάρικου μωρού με πάνα να ίπταται πάνω από το βρετανικό Κοινοβούλιο και με διαδηλώσεις, οι Λονδρέζοι εξέφρασαν χθες την αντίθεσή τους στην πολιτική του αμερικανού προέδρου. Εκείνος απέφυγε το Λονδίνο λέγοντας πως παρ’ ότι λατρεύει τη βρετανική πρωτεύουσα, εάν δεν τον θέλουν εκείνοι δεν τους θέλει ούτε αυτός. Ή κάπως έτσι. Πάντως και από τα περίχωρα του Λονδίνου προκάλεσε τεράστια αναστάτωση. Ισως όχι στους δρόμους, αλλά στη βρετανική πολιτική ζωή. Και μάλιστα λίγες ώρες πριν δειπνήσει με την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι και πιει τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Οπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές, «απασφάλισε μια διπλωματική χειροβομβίδα».

Ετσι χαρακτηρίστηκε η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sun», στην οποία ανέφερε πως έδωσε συμβουλές στην Τερίζα Μέι για το «πώς να προχωρήσει με το Brexit», αλλά εκείνη δεν τον άκουσε. «Εάν κάνουν τέτοια συμφωνία με τις Βρυξέλλες, για εμάς είναι καλύτερο να έχουμε να κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αντί με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε, «άρα δεν θα υπάρξει συμφωνία Ουάσιγκτον – Λονδίνου. Εγώ θα είχα ακολουθήσει εντελώς διαφορετική στρατηγική. Μάλιστα την εξέθεσα στην Τερίζα Μέι, αλλά δεν με άκουσε». Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι ένα ήπιο Brexit θα διαλύσει κάθε ελπίδα για ειδική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας, κάτι που υποτίθεται πως θα συζητούσαν με τη βρετανή πρωθυπουργό χθες. Και για να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, υποστήριξε ότι ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους της Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον, που μόλις παραιτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, «θα γινόταν εξαίρετος πρωθυπουργός».

Αρκούν οι άξεστοι τρόποι του για να εξηγήσουν αυτή την επίθεση; αναρωτιούνται πολιτικοί αναλυτές. Ή μήπως είναι άλλη μια απόπειρα να υπονομεύσει έναν παραδοσιακό σύμμαχο; Λίγες ημέρες μετά την επίθεση στην γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ λέγοντας πως η Γερμανία είναι (εμπορικά) αιχμάλωτη της Ρωσίας, τώρα φαίνεται ότι έβαλε την Τερίζα Μέι στο στόχαστρο. Γνωρίζει πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ευάλωτη στο εσωτερικό της χώρας της αυτή τη στιγμή (όπως και η Μέρκελ) και όλη του η πορεία δείχνει πως απεχθάνεται την αδυναμία. Αντίθετα, μονίμως εκφράζει θαυμασμό για αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος εξαγριώθηκαν με τη συνέντευξη του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «αποκρουστικά και προσβλητικά» τα όσα είπε στην εφημερίδα, ενώ οι Εργατικοί σχολίασαν πως «η πρωθυπουργός είναι τόσο αδύναμη, ώστε απλώνει το κόκκινο χαλί για κάποιον που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να την προσβάλλει». Η αλήθεια είναι ότι η Τερίζα Μέι τήρησε τους διπλωματικούς τύπους και κατά τη συνάντησή τους στην επίσημη εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς επαίνεσε τον Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους, και ανέφερε ότι «έκανε πολύ καλή δουλειά στο ΝΑΤΟ» ενθαρρύνοντας τα άλλα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ποτέ δεν είχαν αναπτύξει καλύτερη σχέση απ’ ότι στο δείπνο της Πέμπτης.

«Αλήθεια έχουμε μια πολύ καλή σχέση» ανέφερε ο Τραμπ. «Μιλάμε για εμπόριο και μιλάμε για τα αμυντικά». Οταν δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν μετανιώνει για τα όσα είπε στη «Sun», έφθασε να χαρακτηρίσει τη δική του συνέντευξη «fake news», επειδή όπως ισχυρίστηκε η εφημερίδα δεν συμπεριέλαβε όλα τα θετικά σχόλια που είχε κάνει για τη Μέι. Και, προσπαθώντας να περιορίσει τις αντιδράσεις, πρόσθεσε πως όποιος δρόμος κι αν επιλεγεί για το Brexit, θα είναι καλός.

Οι διαδηλώσεις στις οποίες παίρνουν μέρος χιλιάδες Βρετανοί θα συνεχιστούν έως την Κυριακή, όταν ο αμερικανός πρόεδρος αναχωρήσει για το Ελσίνκι όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αφού τα έβαλε με τους συμμάχους του, τώρα όλοι αναρωτιούνται πώς θα αντιμετωπίσει τον «ανταγωνιστή» Πούτιν, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος.