Πυρά εξακολουθεί να δέχεται ο γερμανός διεθνής τουρκικής καταγωγής Οζίλ μετά και την κακή εμφάνισή του στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Θα εγκαταλείψει άραγε την Νατσιονάλμανσαφτ;

Βολές πανταχόθεν συνεχίζει να δέχεται στη Γερμανία ο γερμανός διεθνής Μεσούτ Οζίλ. Η κριτική στο πρόσωπο του τουρκικής καταγωγής παίκτη ξεκίνησε με την κοινή «προεκλογική» φωτογραφία με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και κορυφώθηκε με την κακή εμφάνισή του με τα χρώματα της Νατσιονάλμανσαφτ στα γήπεδα της Ρωσίας. Πυρά έχει δεχθεί επανειλημμένως όμως και στην ίδια την Τουρκία για την απόφασή του να προτιμήσει τη φανέλα των «πάντσερ» και όχι της Εθνικής Τουρκίας. Κάτι που οι Τούρκοι δεν τού συγχώρησαν ποτέ.

Ο Οζίλ αγωνίζεται στην Εθνική Γερμανίας από το 2009. Στη βιογραφία του υπό τον τίτλο «Η μαγεία του παιχνιδιού: Και ό,τι χρειάζεσαι για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου» εξηγεί τη δύσκολή απόφασή του να αγωνιστεί με τη γερμανική φανέλα. Η μητέρα του ήθελε να παίξει για την Τουρκία, ο πατέρας του για τη Γερμανία. Ο Οζίλ ακολούθησε τελικώς τη συμβουλή του πατέρα του.

Όφειλε να γνωρίζει τις αντιδράσεις

Η τότε απόφασή του είχε προκαλέσει ηχηρές αντιδράσεις στην Τουρκία, θυμάται ο Μπαγκίς Ερτέν, αθλητικός συντάκτης στην Cumhuriet. O ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ο Οζίλ οριστικά τη Γερμανία για να παίξει πλέον σε τουρκική ομάδα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρακολούθησαν ελάχιστα το σάλο που προκλήθηκε με τη φωτογραφία του Οζίλ με τον Ερντογάν, όπως λέει. «Δεδομένου ότι στην Τουρκία είναι φυσιολογικό να φωτογραφίζεσαι με τον Ερντογάν, ο εδώ ποδοσφαιρικός κόσμος δεν κατάλαβε τα προβλήματα που προέκυψαν για τον Οζίλ στη Γερμανία». Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο ποδοσφαιριστής όφειλε να γνωρίζει ότι μια φωτογραφία με τον τούρκο πρόεδρο θα προκαλούσε αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Ο ίδιος πιστεύει βέβαια, ότι η σκληρή κριτική στον μεσοεπιθετικό οφείλεται στην πραγματικότητα στην κακή εμφάνισή του στο Μουντιάλ της Ρωσίας. «Εάν η Γερμανία είχε παίξει καλύτερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα ασχολούνταν σήμερα κανείς μαζί του; Δε νομίζω».

Το σχόλιο του συναδέλφου του από την Hürriyet Κενάν Μπασαράν: «Εάν ο αθλητικός κόσμος στη Γερμανία πιστεύει ότι η φωτογραφία αυτή δεν ταιριάζει στην ενσωμάτωσή του στη γερμανική κοινωνία, τότε εξαρχής δεν έπρεπε να τον αφήσουν να παίξει για την Εθνική. Το να τον αφήνουν να παίξει για τη Γερμανία και να τον επικρίνουν με αυτό τον τρόπο, δεν είναι σωστό».

Σε δίλημμα πολλοί αθλητές

Δεν είναι λοιπόν δυνατή η ενσωμάτωση γερμανών αθλητών με τουρκικές ρίζες όπως του Οζίλ, στη γερμανική κοινωνία; «Η απάντηση δεν είναι εύκολη», λέει ο Μπασαράν, εκτιμώντας ότι οι αθλητές που ήρθαν στη Γερμανία από την Τουρκία ως μετανάστες, αντιμετωπίζουν μεγάλο δίλημμα. «Στην Τουρκία ο Οζίλ κατηγορείται ότι δεν παίζει για την Τουρκία. Τώρα τον κατηγορούν στη Γερμανία. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους αθλητές».

Ο Οζίλ είναι βέβαια και ένα θύμα της διασύνδεσης ποδοσφαίρου και πολιτικής. Στην ιστορία του ποδοσφαίρου βρέθηκαν συχνά στο στόχαστρο της κριτικής παίκτες λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. «Ο καθένας το αξιολογεί βάσει των δικών του πεποιθήσεων. Είτε θα πρέπει να απορρίψουμε εντελώς τη διασύνδεση πολιτικής και ποδοσφαίρου, είτε να αποδεχθούμε την προσωπική πολιτική άποψη των αθλητών», εκτιμά ο Μπασαράν.