Ετοιμος να επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας επιπλέον 200 δισ. δολαρίων δηλώνει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο σε θέματα εμπορίου. Πρόκειται ουσιαστικά για τον τρίτο γύρο επιβολής δασμών σε κινεζικά προϊόντα από τον Λευκό Οίκο δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές για το ένα στα δύο προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα. Εχει ήδη ανακοινώσει δασμούς σε προϊόντα 34 και 16 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό ο Τραμπ θέλει να στείλει μήνυμα και στους άλλους εμπορικούς εταίρους περιλαμβανομένης και της Ευρώπης ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί νέες πιέσεις στην Κίνα, η οποία μέχρι τώρα έχει κρατήσει συγκαταβατική στάση. Οπως όμως έχει προειδοποιήσει πολλές φορές το Πεκίνο, στο τέλος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει οδηγώντας ουσιαστικά σε εμπορικό πόλεμο.

Η Κίνα έχει την επιλογή να επιβάλει αντίστοιχους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, να προχωρήσει σε ακυρώσεις παραγγελιών προϊόντων από τις ΗΠΑ ή να υποκινήσει μποϊκοτάζ τέτοιων προϊόντων μέσα στο έδαφός της.

Με τον Τραμπ να έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση απάντησης είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε όλα τα κινεζικά προϊόντα αξίας 500 δισ. δολ. που εισάγονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει τελικά η κόντρα αυτή. Εάν περάσει από πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο καταναλωτών, λαμβάνοντας διαστάσεις μποϊκοτάζ, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο στη συνέχεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση από τις δύο πλευρές.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να επιβάλουν δασμούς 10% σε σειρά κινεζικών προϊόντων όπως τρόφιμα, προϊόντα καπνού, κάρβουνο, χημικά, ελαστικά, τροφές για σκύλους και γάτες, εξαρτήματα ηλεκτρονικών και ολόκληρες συσκευές όπως ψυγεία. Αρχικά ο Τραμπ είχε πει ότι θα εξετάσει την επιβολή δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 100 δισ., αλλά τελικά επέλεξε να εξετάσει την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. Πιστεύεται ότι ο κύριος λόγος πίσω από την επιλογή αυτή ήταν να μην υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αυτών για τους καταναλωτές. Η Κίνα έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμη να απαντήσει με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας. Εάν γίνει αυτό τότε οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν δασμούς σε ακόμη περισσότερα –ή ακόμη και σε όλα τα εισαγόμενα –κινεζικά προϊόντα.

Πάντως ακόμη και μέσα στις ΗΠΑ οι ανησυχίες για τις εξελίξεις έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Η ένωση βιομηχάνων της χώρας που μέχρι τώρα έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους προειδοποίησε ότι η κόντρα για τους δασμούς θα δυσκολέψει την κατάσταση. Οι βιομηχανίες θέλουν να υπάρξει ξεχωριστή εμπορική συμφωνία η οποία να λύνει κάποια από τα προβλήματα που τις απασχολούν χωρίς εμπορικό πόλεμο.