Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ διαβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι θέλουν να προχωρήσουν «χέρι-χέρι» απέναντι στις ολοένα κι εντεινόμενες εμπορικές διαμάχες παγκοσμίως.

«Η Γερμανία και η Γαλλία πάντα προχωρούσαν χέρι-χέρι στο θέμα του διεθνούς εμπορίου, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα συνεχίσουν να προχωράνε χέρι-χέρι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» δήλωσε ο Λεμέρ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο του.

«Ανησυχούμε για τις αμερικανικές αποφάσεις στο θέμα του εμπορίου. Θεωρούμε ότι η αύξηση των δασμών που αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση είναι αδικαιολόγητη και αναίτια» υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε την καλύτερη απάντηση: απάντηση σθεναρή, μετρημένη και απάντηση ενιαία».

«Κανένας δεν θα μας διχάσει»

«Οποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που θα λάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, εκτιμάμε, μαζί με τον Πέτερ Αλτμάιερ ότι η ευρωπαϊκή απάντηση πρέπει να παραμείνει ενιαία και σθεναρή. Κανένας δεν θα διχάσει τη Γαλλία και τη Γερμανία και κανείς δεν θα διχάσει τα ευρωπαϊκά κράτη» συνέχισε.

Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει «αριθμός δυσκολιών προς διευθέτηση στο θέμα του εμπορίου», όπως «το ζήτημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα και αλουμινίου», ο Λεμέρ δήλωσε έτοιμος με τον γερμανό ομόλογό του να εργαστούν με τους «αμερικανούς φίλους» (τους), όμως «όχι με το πιστόλι στον κρόταφο».

«Στόχος μας είναι ν’ αποφύγουμε, εφόσον είναι δυνατόν, έναν εμπορικό πόλεμο διότι στο τέλος ενός τέτοιου πολέμου δεν θα υπάρξει νικητής, μονάχα θύματα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σε παγκόσμιο επίπεδο» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.