H μάχη που δίνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι για την παραμονή της στην εξουσία δεν φαίνεται να έχει τέλος. Μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, χθες σημειώθηκαν και άλλες, αυτή τη φορά δύο αντιπροέδρων του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, των Μπεν Μπράντλεϊ και Μαρίας Κόλφιλντ. Κι όλα αυτά την ώρα που ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ζητά επιμόνως την παραίτηση της Μέι, θεωρώντας πως δεν είναι ικανή να οδηγήσει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τους καλύτερους όρους.

Ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λίγες ημέρες πριν φθάσει στο Λονδίνο ανέφερε ότι η επίσκεψή του σημειώνεται σε μια στιγμή κατά την οποία «η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή». Η διατύπωση δεν ήταν ιδιαίτερα διπλωματική, αλλά διπλωματικοί οι έπαινοι που επιφύλαξε για τον Μπόρις Τζόνσον, προκαλώντας την αμηχανία της Ντάουνινγκ Στριτ.

Χθες η βρετανίδα πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει γύρω της την κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται να κατάφερε σε μεγάλο βαθμό καθώς εξασφάλισε την υποστήριξη αρκετών υπουργών, μεταξύ των οποίων και του ευρωσκεπτικιστή υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκρόουβ, ο οποίος ήταν από τους ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ. Με λιγότερους από εννιά μήνες να έχουν απομείνει μέχρι την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Τερίζα Μέι εμμένει στο σχέδιό της να ακολουθήσει ένα Brexit «φιλικό προς τις επιχειρήσεις». Και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις μέσα από το κόμμα της, από στελέχη που αντιδρούν στο σχέδιό της να διαπραγματευθεί «μια περιοχή ελεύθερου εμπορίου για αγαθά» με την ΕΕ. Ενας από τους εσωκομματικούς επικριτές της χαρακτήρισε την αποδοχή των κανόνων της ΕΕ ως την «εσχάτη προδοσία». Η ίδια η πρωθυπουργός ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία από το υπουργικό συμβούλιο σχολιάζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα παραγωγικό».

Μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης ήταν και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Υγείας, ο οποίος ήταν από εκείνους που είχαν υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, μετά την ψηφοφορία, είχε εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος όταν παραιτήθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον, προτείνοντας ως βάση μια συμφωνία ανάλογη με εκείνη της Νορβηγίας και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για τους όρους της αποχώρησης. Ομως τελικά άλλαξε γνώμη και δεν διεκδίκησε την ηγεσία των Τόρις.

Η Τερίζα Μέι φαίνεται προς το παρόν να αποκρούει τις επιθέσεις και τις κατηγορίες, όμως αρκετά στελέχη των Συντηρητικών που επιθυμούν ένα πιο «σκληρό Brexit» ελπίζουν ότι με πρόταση μομφής μπορεί να εκδιωχθεί από τη θέση της. Ωστόσο οι αριθμοί δεν τους βγαίνουν, καθώς δεν υπάρχει και αρκετή υποστήριξη μέσα στο Κοινοβούλιο για να αλλαχθεί οποιαδήποτε συμφωνία γίνει με την ΕΕ. Στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα «Sun», που τάσσεται υπέρ του Brexit, έγραψε χθες ότι η χώρα «έχει βυθιστεί στο χάος». Ομως άλλοι υποστηρίζουν ότι η Μέι υιοθέτησε το πιο ρεαλιστικό σχέδιο αφότου έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις περσινές εκλογές και τώρα εξαρτά την παραμονή της στην εξουσία από ένα μικρό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.