Να φέρει θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή η νέα περίοδος στην Τουρκία ευχήθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί στις κοινές του δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας για να ξεπεράσει την απομόνωση και πρόσθεσε ότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνεργασία και όχι για σύγκρουση.

Οπως μεταδίδει ο Πολίτης, ο τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μετατρέπει τα ενεργειακά κοιτάσματα σε σημείο σύγκρουσης και επανέλαβε την πρόταση για μεταφορά του κυπριακού αερίου δια μέσου της Τουρκίας.

«Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε μια στάση που είναι μακριά από τη συνεργασία και τον καταμερισμό», τόνισε ο τουρκοκύπριος ηγέτης και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να διορθώσει, όπως είπε, το λάθος της.

Αναφερόμενος στην επικείμενη άφιξη Λουτ, τη νέα ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχτεί άλλη πρόταση πέραν των συνομιλιών που θα έχουν ξεκάθαρο ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Ερντογάν: Ευθύνη των Ελληνοκυπρίων το αδιέξοδο

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν ανέκαθεν στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί. Στόχος της Τουρκίας, τόνισε, είναι η οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέφερε ότι είναι εθνικό ζήτημα για την Τουρκία, η οποία «επιθυμεί βιώσιμη και δίκαιη λύση». Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς πριν από ένα χρόνο, οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία δεν θέλει να μοιραστεί την πολιτική εξουσία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Δυστυχώς, όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν άλλαξε νοοτροπία ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν οραματίζονται κοινό μέλλον με τους Τουρκοκυπρίους.

Εσπασε την παράδοση

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφθασε το βράδυ της Τρίτης στην κατεχόμενη Κύπρο, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη επίσκεψη τούρκων προέδρων στο ψευδοκράτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Πάντως ο Ερντογάν έσπασε την παράδοση 37 ετών σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε πρόεδρος της Τουρκίας, μετά την ορκωμοσία του, πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν έφθασε στην Κύπρο προερχόμενος από το Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε μεταβεί για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε και διατυπώθηκαν εικασίες ότι ενδεχομένως να είναι δυσαρεστημένος από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για την επίσκεψή του.

Ο τούρκος πρόεδρος έφθασε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μετατεθεί χρονικά η επίσημη υποδοχή του κατά 40 λεπτά, όπως και οι συνομιλίες του.

Δεν εγκαινίασε το τέμενος

Υστερα από κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, άρχισαν στις 9.15 μ.μ. διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, παρουσία των ηγετών των τεσσάρων κομμάτων που μετέχουν στην «κυβέρνηση» των Κατεχομένων.

Ο Ερντογάν δεν εγκαινίασε το τεράστιο τέμενος στη Μια Μηλιά, έξω από τη Λευκωσία, συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών μέτρων, που μπορεί να δεχθεί 6.000 πιστούς για προσευχή.

Ο λόγος για την ακύρωση των εγκαινίων του τεμένους από τον Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστός.

Στους δρόμους από τους οποίους πέρασε λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας μ’ εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες να φρουρούν κάθε σημείο.

Υποστηρικτές του τούρκου προέδρου κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας, «σημαίες» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», τα εμβλήματα του κόμματος ΑΚΡ και φωτογραφίες του.

Η επίσκεψη Ερντογάν ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.