«Πολύ μέτρια» χαρακτήρισε την συμβολή του παραιτηθέντος βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στις ρωσο-βρετανικές σχέσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ.

Ο ρώσος αξιωματούχος είπε ότι κατά τη γνώμη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν « πλέον πρέπει να γυρίσουμε σελίδα». Αναφερόμενος ειδικότερα στη υπόθεση Σκριπάλ εξαιτίας της οποίας οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν δραματικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο Νμτίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία περιμένει από τη Βρετανία μία πολιτική επιφοίτηση στο ακανδώθες αυτό θέμα.

«Αργά ή γρήγορα αναμένουμε λογικές εξηγήσεις ή επιχειρήματα για την υπόθεση Σκριπάλ και το πρόσφατο επεισόδιο στο Έιμσπερι» δήλωσε ο Πεσκόφ. Στο Έιμσπέρι μολύνθηκε ένα ζευγάρι όταν εκτέθηκε στον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, με αποτέλεσμα η 44χρονη γυναίκα να καταλήξει. Από το Νόβιτσοκ δηλητηριάσθηκαν τον Μάρτιο ο Ρώσος πρώην πράκτορας Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στις δύο υποθέσεις ενώ κατηγορεί παράλληλα το Λονδίνο ότι απέρριψε τη ρωσική πρωτοβουλία να διεξαγάγουν κοινή έρευνα στην υπόθεση Σκριπάλ. Ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κρίσης η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες αποφάσισαν να απελάσουν συνολικά πάνω από εκατό ρώσους διπλωμάτες.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε επικρίνει επανειλημμένα τη Ρωσία. Στα μέσα Μαρτίου είχε εκφράσει την άποψη ότι ήταν «πολύ πιθανό» ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να διέταξε τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ. Λίγες ημέρες αργότερα είχε θεωρήσει «απλό» το να συγκρίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018, το οποίο διεξάγεται στη Ρωσία, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο τρία χρόνια πριν από την έναρξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου από τον Αδόλφο Χίτλερ. Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για να «καυχηθεί».

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Μπόρις Τζόνσον μετάβηκε στη Μόσχα όπου είχε συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τις διαφορές Λονδίνου – Μόσχας στην υπόθεση της Συρίας και της Ουκρανίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από επικεφαλής του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών χθες εν μέσω διαφωνιών με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για τα σχέδια του Brexit. Νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ανέλαβε ο Τζέρεμι Χαντ.