Η χήρα του Κινέζου αντιφρονούντα Λιο Σιαομπό, η οποία τελούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι της στο Πεκίνο, επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και εγκατέλειψε την Κίνα, δήλωσε την Τρίτη ένα πρόσωπο από το περιβάλλον της.

Η ποιήτρια Λιου Σιά, 57 ετών, δεν είχε ελευθερία κινήσεων από το 2010 οπότε ο σύζυγός της τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μια κατάσταση που δεν άλλαξε μετά τον θάνατό του πέρυσι τον Ιούλιο από καρκίνο στο ήπαρ. Το κομμουνιστικό καθεστώς παρακολουθούσε στενά την Λιου, αν και ποτέ δεν της είχαν απαγγελθεί κατηγορίες.

«Σήμερα περίπου στις 11:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) η Λιου Σιά επιβιβάστηκε σε πτήση της (αεροπορικής εταιρείας) Finnair και αναχώρησε από το Πεκίνο», δήλωσε ο Γε Ντου, φίλος του ζευγαριού.

Η πτήση κατευθύνεται προς το Ελσίνκι, όμως ο τελικός προορισμός της Λιου δεν έχει αποκαλυφθεί.

Η αναχώρησή της έπειτα από μήνες πιέσεων από ακτιβιστές και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε την ώρα που ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ολοκληρώνει μια επίσκεψη στη Γερμανία.

Το Βερολίνο πιέζει εδώ και καιρό το Πεκίνο να επιτρέψει στη Λιου Σια να φύγει από την Κίνα μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Εξάλλου πέντε διπλωμάτες– μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός, ένας Καναδός, ένας Γάλλος και ένας εκπρόσωπος της ΕΕ– δεν κατάφεραν να τη συναντήσουν τον Μάιο όταν πήγαν να την επισκεφθούν, καθώς δεν τους το επέτρεψαν οι κινεζικές αρχές.

Σύμφωνα με έναν στενό της φίλο, τον αντιφρονούντα συγγραφέα Λιάο Γιγού που ζει στη Γερμανία, η ποιήτρια που είχε εκμυστηρευθεί πριν από μερικούς μήνες στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι είναι έτοιμη «να αφεθώ να πεθάνω», καθώς οι κινεζικές αρχές δεν της επέτρεπαν να φύγει από τη χώρα.