Την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από ένα μαραθώνιο, 12ωρο υπουργικό συμβούλιο στο Τσέκερς, τη θερινή πρωθυπουργική κατοικία, η Τερίζα Μέι είχε ανακοινώσει περιχαρής ότι κατόρθωσε να καταλήξει σε μια «κοινή θέση» με τους υπουργούς της για το Brexit. Το κείμενο που συμφωνήθηκε, και το οποίο πρέπει κανονικά να μετεξελιχθεί σε μια «λευκή βίβλο» 120 σελίδων που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη, προβλέπει «τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ, με ένα σύνολο κοινών κανόνων για τα βιομηχανικά αγαθά και τα γεωργικά προϊόντα». Επειτα από δύο χρόνια αντιμαχιών, η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε επιτέλους μπροστά της ένα προσχέδιο «φιλικού προς τις επιχειρήσεις» Brexit και πίσω της μια ενωμένη κυβέρνηση. Μόνο που η μαγική αυτή εικόνα κράτησε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα.

Δύο βαριά ονόματα της κυβέρνησης Μέι, αμφότεροι γνωστοί ευρωσκεπτικιστές, παραιτήθηκαν χθες σε απόσταση λίγων ωρών μεταξύ τους. Πρώτος, μέσα στη νύχτα, αποχώρησε ο υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της βρετανίδας πρωθυπουργού ένα «επικίνδυνο» σχέδιο που δίνει «υπερβολικά πολλά, υπερβολικά εύκολα» στους διαπραγματευτές της ΕΕ. Ακολούθησε, νωρίς χθες το απόγευμα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ένας πολιτικός συνυφασμένος στα μάτια πολλών βρετανών ψηφοφόρων, και όχι μόνο, με το Brexit. Η Βρετανία θα καταλήξει κάτι σαν αποικία της ΕΕ, προειδοποίησε στην επιστολή παραίτησής του. «Το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο μέσα σε άχρηστη αυτοαμφισβήτηση».

Οι αγορές δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα για την αποχώρηση του Ντέιβις. Η Μέι τον αντικατέστησε με έναν άλλο υποστηρικτή του Brexit, τον 44χρονο νομικό, βουλευτή και πολλάκις πρώην υπουργό Ντομινίκ Ράαμπ, και η ζωή λίγο-πολύ συνεχίστηκε. Με το που έγινε όμως γνωστή η παραίτηση του Τζόνσον, η λίρα έχασε 0,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου και 0,4% της αξίας της έναντι του ευρώ. Η Μέι έβαλε στη θέση του τον Τζέρεμι Χαντ, ωστόσο έγινε εκ νέου μια εκτεθειμένη πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας διχασμένης κυβέρνησης –φήμες περί επικείμενης πρότασης μομφής κυκλοφορούσαν και διαψεύδονταν χθες, ενώ το ποσοστό των βρετανών ψηφοφόρων που εγκρίνει τους χειρισμούς της έχει μειωθεί στο 29%.

Με την κατοπινή μαχητική ομιλία της στο βρετανικό Κοινοβούλιο πάντως έδειξε αποφασισμένη να μην υποχωρήσει ούτε βήμα απέναντι στους αντάρτες, τους υπέρμαχους ενός «σκληρού» Brexit που την κατηγορούν ότι πρόδωσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. «Αυτό είναι το σωστό Brexit» διαβεβαίωσε. Και όχι, επισήμανε, η Βρετανία δεν θα επιδιώξει να καθυστερήσει την ημερομηνία του Brexit (29 Μαρτίου 2019) ούτε θα θέσει την τελική συμφωνία σε δημοψήφισμα. Αλλά η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά τη νέα της πρόταση -ειδάλλως, αν συνεχίσει την παρούσα πορεία της, υπάρχει κίνδυνος ενός «άτακτου» Brexit, χωρίς συμφωνία. Επί του παρόντος πάντως η ΕΕ παρακολουθεί ανησυχώντας μεν, αλλά και κατά κάποιον τρόπο διασκεδάζοντάς το. «Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, αλλά τα προβλήματα που προκάλεσαν στους πολίτες μένουν» σημείωσε σε tweet ο Ντόναλντ Τουσκ. «Μπορώ μονάχα να λυπηθώ διότι η ιδέα του Brexit δεν «παρήλθε» μαζί με τους Ντέιβιντ και Τζόνσον. Αλλά… ποιος ξέρει;».