Με σκωπτική διάθεση υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες τη δεύτερη ηχηρή παραίτηση από την κυβέρνηση της Τερίσα Μέι. Η ΕΕ, τόσο από την πλευρά της Κομισιόν που «τρέχει» τις διαπραγματεύσεις όσο και από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν ανησυχεί τόσο για την αποχώρηση πρώτα του υπουργού του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και στη συνέχεια του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

«Σε ό,τι αφορά το Brexit, οι πολιτικοί παρέρχονται, αλλά τα προβλήματα που δημιουργούν στους πολίτες παραμένουν» σχολίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, παρουσία του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Το χάος που δημιουργήθηκε από το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου και είναι ακόμη πολύ μακριά από το να λυθεί, με ή χωρίς τον κ. Ντέιβις. Δυστυχώς, η ιδέα του Brexit δεν έφυγε μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιβις» πρόσθεσε ο Τουσκ.

«Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα την ενότητα σε επίπεδο απόψεων της βρετανικής κυβέρνησης» πρόσθεσε με χιούμορ ο πρόεδρος Γιούνκερ στις εμβόλιμες ερωτήσεις του BBC. Νωρίτερα το μεσημέρι ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς εκτίμησε ότι «έχει μεγάλη σημασία για το Ηνωμένο Βασίλειο ποιος θα είναι ο υπουργός για το Brexit», συμπληρώνοντας ότι αυτό «δεν είναι πρόβλημα δικό μας». Οσον αφορά την Κομισιόν, «εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε καλή τη πίστη με την πρωθυπουργό Μέι και τους διαπραγματευτές της βρετανικής κυβέρνησης, έως ότου φτάσουμε σε συμφωνία».

Ως προς τον νέο υπουργό του Brexit, οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής –αν δεν κρατούν χαμηλά τον πήχη. Ο Ντέιβις εξάλλου δεν έμπαινε στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες όσο συχνά θα περίμεναν τα βρετανικά μέσα. Οι συναντήσεις του με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ήταν ελάχιστες, ενώ βρέθηκε στις Βρυξέλλες μόλις δύο φορές μέσα στο 2018.

Οσο για τον νέο υπουργό του Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, δεν είναι βέβαιο ότι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει στον λεγόμενο «κύκλο διαπραγματεύσεων». Η συμμετοχή του, μετά την εξέταση του προσχεδίου της Μέι που αναμένεται να αποσταλεί τις προσεχείς μέρες, θα εξαρτηθεί από το εάν οι συζητήσεις θα γίνουν σε ανώτερο ή σε τεχνικό επίπεδο.