Ο Τιερί Ανρί πανηγύρισε με την ψυχή του την πρόκριση του Βελγίου στην ημιτελική φάση του Μουντιάλ. Η σκέψη του βέβαια, πήγε σχεδόν αμέσως στον επόμενο αντίπαλο, που θα είναι η Γαλλία.

Ο Ανρί, αύριο το βράδυ στην Αγία Πετρούπολη, θα είναι στον πάγκο του Βελγίου και θα προσπαθήσει να νικήσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Αλλο το συναίσθημα θα σκεφτεί κανείς και άλλο η δουλειά.

Ο 41χρονος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής είναι ουσιαστικά ανάμεσα σε τρεις χώρες. Είναι Γάλλος, καθώς γεννήθηκε σε ένα προάστιο στο Νοτιοδυτικό Παρίσι, 23 χλμ. από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Με την εθνική ομάδα αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και νικητής στο Euro του 2000. Μετά έρχεται η Αγγλία. Τα πιο σημαντικά χρόνια της καριέρας του ήταν στην Αρσεναλ, όταν ο Αρσέν Βεγκέρ τον έφερε στο Βόρειο Λονδίνο από μία όχι καλή χρονιά στο Τορίνο και τη Γιουβέντους. Με τη φανέλα της Αρσεναλ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και παράλληλα έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας με 228 γκολ. Το άγαλμά του είναι έξω από το Εμιρέιτς.

Τώρα όμως υπάρχει και η δουλειά. Από τον Αύγουστο του 2016 ο Ανρί είναι ένας από τους συνεργάτες του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στην Εθνική Βελγίου. Ο 41χρονος Γάλλος δέχτηκε την πρόταση του ισπανού τεχνικού, καθώς βρήκε καλή την ιδέα να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την προπονητική. Από το 2014 που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε και στην Αρσεναλ με την προπονητική, αλλά αποχώρησε όταν ανέλαβε σχολιαστής στο Sky Sports.

«Θέλω να δω πώς θα είναι αυτή η δουλειά. Αν όλα πάνε καλά, τότε γιατί όχι; Μια μέρα μπορώ να γίνω κι εγώ προπονητής. Αλλωστε έχω πολλά να μάθω από τον Ρομπέρτο» είχε σχολιάσει, με αφορμή τη συνεργασία του με την Εθνική Βελγίου.

Πολύτιμη εμπειρία

Ο Ανρί έπαιξε από την αρχή σημαντικό ρόλο στις προπονήσεις της Εθνικής, χρησιμοποιώντας κυρίως την τεράστια εμπειρία που αποκόμισε στη σπουδαία καριέρα του. Προσπάθησε να βοηθήσει τους παίκτες δίνοντάς τους ασκήσεις ώστε να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Σε αυτές συμμετείχαν ποδοσφαιριστές όπως οι Εντέν Αζάρ και Ρομέλου Λουκάκου.

«Ο Ανρί φέρνει στην ομάδα κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι μια σημαντική προσωπικότητα στο προπονητικό τιμ του Βελγίου και μπορεί να μεταδώσει όλη αυτή την εμπειρία τους στους παίκτες. Η ομάδα έχει σπουδαία επιθετική ποιότητα και η εμπειρία του θα βοηθήσει να γίνει ακόμα καλύτερη» είχε πει ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος αναλαμβάνοντας τη δουλειά στο Βέλγιο εμπιστεύτηκε τους δικούς του ανθρώπους. Εφερε ως έναν από τους άμεσους συνεργάτες του τον Γκρέιαμ Τζόουνς, και τον γυμναστή Ρίτσαρντ Εβανς, με τους οποίους δούλεψε στη Σουόνσι, τη Γουίγκαν και την Εβερτον.

Ο Τιερί Ανρί φυσικά δεν είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να βρει μπροστά του στο Μουντιάλ την πατρίδα του. Το αποψινό βράδυ θα είναι αρκετά δύσκολο για αυτόν, όπως επίσης και η στιγμή που θα ακουστεί η Μασσαλιώτιδα στην παρουσίαση των ομάδων κι αυτός θα είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο.

«Είναι πράγματι λίγο περίεργο που θα είναι στον αντίπαλο πάγκο. Είναι ένας μύθος για τη Γαλλία, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής. Ισως κάποια ημέρα είναι και στον δικό μας πάγκο. Η αλήθεια είναι όμως ότι θα ήθελα να είναι μαζί μας και να μας δώσει συμβουλές. Θυμάμαι πως κάποτε μου είχε μιλήσει έντονα, αλλά αυτή ήταν η δουλειά του και φυσικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό» είπε ο Ολιβιέ Ζιρού.

Ο Ανρί θα βλέπει στον αντίπαλο πάγκο έναν πρώην συμπαίκτη του στην Εθνική Γαλλίας, με τον οποίο τους ενώνουν πολλά. Ο τεχνικός της Γαλλίας Ντιντιέ Ντεσάμπ και ο Ανρί ήταν από τα βασικά στελέχη της γαλλικής ομάδας στον θρίαμβο του Μουντιάλ 1998. Μαζί πανηγύρισαν δύο χρόνια αργότερα και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ο 24ος παίκτης

Οπως σημείωσε η γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe», ο Ανρί μοιάζει με τον 24ο παίκτη της Εθνικής Βελγίου. Συμμετέχει στις προπονήσεις με την μπάλα, στις ασκήσεις τακτικής και πιο πολύ θυμίζει εν ενεργεία ποδοσφαιριστή. Δεν αρκείται απλά να μιλήσει και να συμβουλεύσει τον Λουκάκου ή τον Μπατσουαγί. Πάντως πολύ πιθανό αυτό να είχε στο μυαλό του και ο Μαρτίνεθ όταν του πρότεινε να πάει μαζί του στο Βέλγιο.

Η ισπανική «Marca» θυμήθηκε και κάτι ακόμα για τον Ανρί. Εχει βάλει στο μάτι τη Βραζιλία! Πρώτα το 1998 όταν η Γαλλία τη νίκησε στον τελικό, στη συνέχεια το 2006 όταν με δικό του γκολ την απέκλεισε στα προημιτελικά και φυσικά, την περασμένη Παρασκευή, ως μέλος του προπονητικού τιμ του Βελγίου. «Ο Ανρί έχει πολλά να χάσει και να κερδίσει σε αυτό το παιχνίδι» σημείωσε η «Marca».

Ο αριστερός οπισθοφύλακας της Εθνικής Γαλλίας Λούκας Ερναντές υποστήριξε πως ακόμα κι αν το Βέλγιο αποκλειστεί από τη Γαλλία στον αυριανό ημιτελικό, ο Ανρί μέσα του θα είναι χαρούμενος.

«Ολοι οι Γάλλοι ξέρουν πολύ καλά πως ο Ανρί ήταν ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής. Ελπίζω όμως ότι εμείς θα είμαστε οι νικητές. Πιστεύω δε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα αισθανθεί μέσα του χαρά. Κι αυτό επειδή πάνω απ’ όλα είναι Γάλλος» δήλωσε ο 22χρονος αμυντικός.
Αντιμέτωπος

Από ήρωας, αντίπαλος!

Είκοσι χρόνια μετά τον γαλλικό θρίαμβο στο Μουντιάλ του 1998, ο Τιερί Ανρί θα βρεθεί κόντρα στους συμπατριώτες του και θα προσπαθήσει να τους στερήσει την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα ακόμα τρόπαιο.

Σε αυτήν τη διοργάνωση ο Ανρί ήταν μόλις 21 ετών και ακόμα δεν είχε ανοίξει τα φτερά του για να πετάξει σε άλλες χώρες. Είχε όμως προλάβει να φτιάξει το όνομά του φορώντας τη φανέλα της Μονακό. Ο Εμέ Ζακέ τον είχε στην αποστολή για το Μουντιάλ και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα ματς εκτός του τελικού. Στα δύο πρώτα μάλιστα ήταν στην αρχική ενδεκάδα και αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο, σημειώνοντας γκολ εναντίον της Νότιας Αφρικής και άλλα δύο στο επόμενο παιχνίδι κόντρα στη Σαουδική Αραβία. Βασικός σε όλα τα ματς ήταν και στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, σημειώνοντας και πάλι τρία γκολ. Η Γαλλία έφτασε μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ιταλία.

Συνολικά ο Ανρί πέτυχε 51 γκολ με την Εθνική Γαλλίας, διάσημη ωστόσο έγινε μία δική του ασίστ στον Γκαλάς, στο ματς των πλέι οφ με την Ιρλανδία για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Κι αυτό, καθώς ο Ανρί είχε χρησιμοποιήσει και το χέρι (φωτογραφία)!