Ο ιστορικός ιταλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Μίλαν ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να αλλάξει ξανά χέρια. Ο κινέζος ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Λι Γιονγκχόνγκ δεν αποπλήρωσε χρέη που είχε στην εταιρεία Elliott Management και τώρα το αμερικανικό hedge fund μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Μίλαν.

Ο Λι Γιονγκχόνγκ αγόρασε την ομάδα πέρυσι από τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άρχισε να την χρηματοδοτεί όπως προέβλεπαν οι όροι της συμφωνίας. Ομως στις 22 Ιουνίου δεν αποπλήρωσε δόση 32 εκατ. ευρώ στο hedge fund, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται το Reuters και το Bloomberg.

Η Elliott Management του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Πολ Ελιοτ είχε διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην εξαγορά της Μίλαν από τον Λι Γιονγκχόνγκ έναντι συνολικού τιμήματος 740 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά είχε γίνει το 2017 από την επενδυτική εταιρεία του Μπερλουσκόνι, τη Fininvest.

Τότε ο Ελιοτ είχε δανείσει στον Λι πάνω από 300 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσει την εξαγορά και άλλα 32 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει την ποδοσφαιρική ομάδα να διευθετήσει διαμάχη που είχε με την UEFA, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η UEFA είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαΐου ότι η ομάδα είχε παραβεί τους διεθνείς κανονισμούς επειδή προκλήθηκε αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το δάνειο που χορήγησε η Elliott Management. Για αυτόν τον λόγο η Μίλαν, η οποία είναι η πιο πετυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της Ιταλίας σε διεθνές επίπεδο, αποκλείστηκε από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Επειδή ο Λι έχασε την αποπληρωμή αυτής της δόσης, τώρα το hedge fund έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει νομική διαδικασία η οποία μπορεί να κάνει την Elliott Management ιδιοκτήτη των Ροσονέρι. Ο Λι αναζητεί εδώ και αρκετούς μήνες νέους επενδυτές για να στηρίξουν οικονομικά την ομάδα, χωρίς όμως να έχει κλείσει προς το παρόν κάποιο μεγάλο ντιλ. Ανάμεσα στους πιθανούς αγοραστές είχαν ακουστεί η ιταλοαμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στα μέσα ενημέρωσης Rocco Commisso και η οικογένεια Ρίκετς που ελέγχει την ομάδα μπέιζμπολ Chicago Cubs. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στο οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο η ομάδα κατέγραψε απώλειες 75 εκατ. ευρώ.

Ο Λι, ο οποίος έγινε πέρυσι πρόεδρος της Μίλαν, αναγκάστηκε να ρίξει στην ομάδα ρευστό από την προσωπική του περιουσία προκειμένου να ολοκληρωθεί το ντιλ με τον Μπερλουσκόνι και την έβαλε ως εγγύηση προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Elliott Management. Το συγκεκριμένο hedge fund έχει παίξει μεταξύ άλλων με κρατικά ομόλογα της Αργεντινής, προκαλώντας πολλά προβλήματα στο Μπουένος Αϊρες που ήθελε να κουρέψει την αξία τους.