Ενα σενάριο που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και να αλλάξει (ίσως προς το χειρότερο) τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Αφορά στην αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ένα θέμα που έχει και στο παρελθόν συζητηθεί ενώ το επανέφερεο πρώην υποψήφιος για την τουρκική προεδρία και ηγέτης του κόμματος Βατάν, Ντογκού Περιντσέκ.

Σύμφωνα με τον Περιντσέκ η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται μέλος του ΝΑΤΟ «με την πραγματική έννοια της λέξης» και εκτιμά ότι η Βορειατλαντική Συμμαχία θεωρεί την Τουρκία εν δυνάμει στόχο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η «νότια Κύπρος» εκτελούν συχνά ασκήσεις που έχουν ως στόχο τις τουρκικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο» και αυτό αποδεικνύει, όπως ισχυρίζεται, ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται από το ΝΑΤΟ ως εχθρός.

Αναφέρει ακόμη ότι η αποχώρηση της Τουρκία από τη συμμαχία είναι θέμα χρόνου και προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τους Κούρδους με στρατιωτικό εξοπλισμό τον οποίο μετέφεραν πέντε χιλιάδες περίπου φορτηγά.

«Πιστεύω ότι αυτές οι απειλές εναντίον της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα λειτουργήσουν ως αφύπνιση για τη χώρα μας», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Sputnik.

Ο Περιντσέκ υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία γυρίζει σταδιακά την πλάτη στις ΗΠΑ.

«Είναι πολύ σημαντικό. Η απόφαση να αγοράσει τους S-400 είναι σαφής ένδειξη ότι η Τουρκία ακολουθεί μια νέα αμυντική στρατηγική. Η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι τελικά αναπόφευκτη».

Η αλήθεια είναι ότι η αυτονόμηση της Αγκυρας από την αμερικανική επιρροή και η στροφή στην αγκαλιά του Πούτιν, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι μπορεί ο Ερντογάν να σκέφτεται την αποχώρηση από τη Συμμαχία.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σεισμικές γεωπολιτικές αλλαγές μιας και θα ενίσχυσε την προκλητικότητα της Τουρκίας, θα την αυτονομούσε εξοπλιστικά από τη Δύση και θα την μετέτρεπε σε έναν επικίνδυνο «χωροφύλακα» της περιοχής.

Από την άλλη, αναλυτές τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί δεν θα επέτρεπαν να ταυτιστεί η Τουρκία με τη Ρωσία. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που και οι σχέσεις με την ΕΕ είναι κάκιστες και ο «Σουλτάνος» μετατρέπει τη χώρα του σταδιακά σε δικτατορία.

Και σε κάθε περίπτωση η θέση της Ελλάδας θα ήταν δύσκολη, περισσότερο απ’ ότι σήμερα, αν ο Ερντογάν δεν συμμετείχε στο ΝΑΤΟ.

Ολα αυτά ενδεχομένως να απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.