Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, υποστηρικτής του φεμινιστικού κινήματος, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι το 2000 ζήτησε συγγνώμη σε μία γυναίκα δημοσιογράφο, επειδή την «άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο» κατά τη διάκρεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης.

Ο Τριντό, η κυβέρνηση του οποίου επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο νόμου κατά της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, έχει δεχτεί έντονη κριτική από τον καναδικό Τύπο τις τελευταίες εβδομάδες για το εν λόγω περιστατικό.

Στα πρώτα του σχόλια που έκανε για το περιστατικό την περασμένη Κυριακή ο Τζ.Τριντό δήλωσε πως «δεν θυμάται κανέα αρνητικό περιστατικό εκείνη την ημέρα», προσθέτοντας ότι «είχε ζητήσει συγγνώμη την ίδια στιγμή» χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με ένα ανυπόγραφο άρθρο του 2000 που είχε δημοσιευτεί στην τοπική εφημερίδα Creston Valley Advance, ο Τριντό είχε ζητήσει συγγνώμη από μια δημοσιογράφο από τη συγκεκριμένη πόλη επειδή την «άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο».

Η κατηγορία επανήλθε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα όταν ο καναδός πολιτικός σχολιαστής Γουόρεν Κινσέλα ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του προ εικοσαετίας άρθρου και χρησιμοποίησε το hashtag #MeToo, το σύνθημα του ομώνυμου κνήματος που δημιουργήθηκε για την την υποστήριξη γυναικών που έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση στον εργασιακό του χώρο.

«Σκέφτηκα πολύ καλά αυτά που θυμάμαι από εκείνο το περιστατικό πριν από σχεδόν 20 χρόνια και πάλι αισθάνομαι, είμαι βέβαιος, ότι δεν ενήργησα ανάρμοστα», δήλωσε σε δημοσιογράφους από το Τορόντο ο 46χρονος Τριντό.

Ο Τριντό, επικαλούμενος τον ανοιχτό κοινωνικό διάλογο που διεξάγεται για τις σεξουαλικές επιθέσεις, κατέληξε ότι η εν λόγω γυναίκα πιθανόν να έχει δώσει μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία στο εν λόγω περιστατικό: «Δεν αισθάνομαι ότι ενήργησα ανάρμοστα με κανένα τρόπο, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι κάποιος άλλος πιθανόν να το βίωσε εντελώς διαφορετικά. Αν ζήτησα τότε συγγνώμη θα ήταν μάλλον επειδή θεώρησα ότι δεν ένιωσε βολικά με την επικοινωνία που είχαμε».

Η δημοσιογράφος από τη μεριά της δήλωσε νωρίτερα φέτος στο Canadian Broadcasting Corp ότι δεν την ενδιέφερε η περαιτέρω κάλυψη της ιστορίας και ζήτησε να μην κατονομαστεί και να μη την ξαναενοχλήσουν με ερωτήσεις για την υπόθεση.

Την εποχή του περιστατικού ο Τριντό δεν είχε ακόμη ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά ήταν ευρέως γνωστός στον Καναδά ως γιος του πρωθυπουργού Πιερ Τριντό.