Την παρουσίαση μίας πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ , ανακοίνωσε από τη Βιέννη, ο πρόεδρος της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά από συνομιλίες που είχε ο ίδιος και μέλη της Κομισιόν με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την αυστριακή κυβέρνηση, με την ευκαιρία της ανάληψης από την Αυστρία, την περασμένη Κυριακή 1η Ιουλίου, της Προεδρίας στην ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Όπως δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Κουρτς, στο Συνεδριακό Κέντρο Αυστρίας, η αύξηση του προσωπικού της Frontex σε 10.000 υπαλλήλους, θα επισπευσθεί και θα υπάρξει ήδη το 2020.

«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τον Σεπτέμβριο μία πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας πως με την αυστριακή Προεδρία συμφωνήθηκαν ένας στενός συντονισμός και τακτικές επαφές, «ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες».

«Εάν η Προεδρία και η Επιτροπή δεν συνεργάζονται στενότατα, τότε τα πράγματα πηγαίνουν στραβά. Με την αυστριακή Προεδρία δεν θα πάει τίποτε στραβά», πρόσθεσε ο ίδιος χαριτολογώντας.

Από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως σε σχέση με την μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (GEAS) και μία ενδεχόμενη συμφωνία στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, υπάρχει η βούληση για συνέχιση της εργασίας, αλλά μόνον κάτω από μία ρεαλιστική σκοπιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει πριν από τρία χρόνια επτά νομοθετικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, και για πέντε από αυτές τις αλλαγές δεν υπάρχουν αντιρρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καγκελάριος Κουρτς πρότεινε να προωθηθούν τα τμήματα του νομοθετικού πακέτου που έχουν ωριμάσει για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις