Οι νέες πολιτικές ακροβασίες του Πάνου Καμμένου ανέδειξαν χθες την εικόνα μιας «κυβέρνησης υπό προθεσμία», καθώς ακολούθησαν ένα όργιο φημών που είχε πυροδοτήσει η απουσία του από το προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Από τη γενικότερη στάση του είναι εμφανές ότι ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος βρίσκεται υπό πρωτοφανή πολιτική πίεση από τη βάση του κόμματός του και προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει δυνάμεις, ενώ με τα όσα είπε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον θέλουν να είναι σε υπόγεια σύγκρουση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Ο κ. Κοτζιάς είναι υπουργός Εξωτερικών μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης στην οποία συμμετέχουν δύο κόμματα. Εχει τις δικές του προσωπικές απόψεις. Διαφωνώ. Αλλά όταν είναι υπουργός Εξωτερικών, είναι σε κυβέρνηση συνεργασίας», ανέφερε χθες το βράδυ ο Καμμένος, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην κριτική που είχε ασκήσει εναντίον του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Νίκος Κοτζιάς, όταν απευθυνόμενος στην Ελενα Κουντουρά σημείωσε ότι ο υπουργός Αμυνας δεν διευκολύνει με τη στάση του.

Ωστόσο, μέχρι να αποφασίσει ο υπουργός Αμυνας να προχωρήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις και τελεσίγραφα, είχαν προηγηθεί ένα οργιώδες παρασκήνιο και ένα λειψό Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου τα μέλη της κυβέρνησης, από τη μια άκουγαν τον Αλέξη Τσίπρα κι από την άλλη έψαχναν τον… άφαντο Πάνο Καμένο.

Οταν οι δημοσιογράφοι αντελήφθησαν από τα πλάνα της αίθουσας του Υπουργικού Συμβουλίου ότι απουσιάζει από τη συνεδρίαση ο Πάνος Καμένος, έσπευσαν στα γραφεία των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στον πρώτο όροφο της Βουλής. Εκεί, αφού είδαν παραταγμένους τους φρουρούς που τον συνοδεύουν, συνειδητοποίησαν ότι ο υπουργός Αμυνας βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά από την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου. Η απορία προς τους συνεργάτες του για ποιον λόγο ο υπουργός Αμυνας απείχε από τη συνεδρίαση στην οποία όμως συμμετείχαν οι υπουργοί και υφυπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, αντιμετωπίστηκε με αμήχανες αντιδράσεις. Η απάντηση ήταν ότι επείγοντα θέματα του χαρτοφυλακίου του επέβαλλαν την παραμονή του στο γραφείο του, ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις υποστήριξε πως είχε τηλεφωνικές επαφές που δεν μπορούσε να ακυρώσει και ότι θα παρευρισκόταν στο Υπουργικό αν προλάβαινε!

«Πυρ και μανία». Οι πληροφορίες πάντως ήθελαν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να είναι «πυρ και μανία» με τον υπουργό Εξωτερικών και τους χειρισμούς του στο ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και να μη θέλει ούτε καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος στα στιγμιότυπα μιας πανηγυρικής ατμόσφαιρας στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες), όπου αναμένεται –μετά και την υποστηρικτική επιστολή Κοτζιά –να λάβει ημερομηνία ένταξης η ΠΓΔΜ.

Η… ανατροπή. Παραμένει άγνωστο αν λειτούργησε κάποιος πυροσβεστικά μέχρι αργά το απόγευμα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέδωσε τα ξίφη στους νέους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού παρουσία του υπουργού Αμυνας. Αμέσως μετά πάντως ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πάνου Καμένου με τον Αλέξη Τσίπρα και η από κοινού αναζήτηση του χαμένου –στο μακεδονικό μονοπάτι –κυβερνητικού βηματισμού. Μετά τη συνεννόηση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (με αρκετή δόση μυστηρίου για το… εγερτήριο Καμμένου) ενημέρωσε για την έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργού, ο οποίος γνωστοποίησε τελικώς και τη δική του συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.