Μέχρι και μια εφαρμογή για τοΠαγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου φαίνεται πως αξιοποίησαν χάκερς της Χαμάς προκειμένου να παρασύρουν Ισραηλινούς στρατιώτες και να κατεβάσουν λογισμικό κατασκοπίας, όπως τουλάχιστον δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

«Καμία ζημιά δεν συνέβη καθώς σταματήσαμε εγκαίρως» αυτή την απόπειρα διείσδυσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους αξιωματούχους.

Τον Ιανουάριο του 2017, μια στρατιωτική πηγή ισχυρίστηκε ότι στελέχη της Χαμάς χάκαρανδεκάδες έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) Ισραηλινών στρατιωτών χρησιμοποιώνταςως «Δούρειο ίππο» ψεύτικα προφίλ νεαρών γυναικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αφού κέρδισαν την εμπιστοσύνη των στρατιωτών, αυτοί οι ισλαμιστές μαχητές κατάφεραν να τους κάνουν κατεβάσουν τις εφαρμογές που στην πραγματικότητα ήταν ιοί που είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα έξυπνα κινητά τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτή τη φορά, άνδρες και γυναίκες δελεάστηκαν μέσα από την εφαρμογή «Golden Cup» που προσφέρει ζωντανά αποτελέσματα και ενημερώσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη Ρωσία. «Ηταν στην πραγματικότητα μια πολύ καλή εφαρμογή, που έδινε αποτελέσματα αγώνων».

Τα στελέχη της Χαμάς, χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες, επικοινώνησαν με τους στρατιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους παρότρυναν να την κατεβάσουν στα προσωπικά τους έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Οι χάκερς χρησιμοποίησαν ψεύτικες ταυτότητες να δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ στο Facebook, γραμμένα στα εβραϊκά, χρησιμοποιώντας την αργκό των στρατιωτών, σύμφωνα με έναν αξιωματικό μυστικών υπηρεσιών.

«Αυτή η απόπειρα επίθεσης αποδεικνύει ότι η Χαμάς έχει άριστη γνώση των συνηθειών της νεολαίας μας και του τρόπου σκέψης της», σημείωσε ένας άλλος αξιωματούχος.

Οι χάκερς έκαναν πιστευτή την εφαρμογή τους κατεβάζοντας τη από το Google Store και έπειτα χρησιμοποιώντας το Facebook και το Whatsapp για να ωθήσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες να κατεβάσουν τις εφαρμογές στα κινητά τους τηλέφωνα.

Μόλις εγκατασταθούν στη συσκευή, αυτές οι εφαρμογές μπορούν να παίρνουν φωτογραφίες, να ηχογραφούν συνομιλίες, να αντιγράφουν αρχεία και να τα αποστέλλουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Λιγότεροι από 100 στρατιώτες το έπραξαν και είτε το δήλωσαν οι ίδιοι, είτε εντοπίστηκαν από στρατιωτικούς αναλυτές ασφαλείας. «Εξαιτίας της εγρήγορσης των στρατιωτών, αυτή η επίθεση απετράπη πριν προκαλέσει πραγματική ζημιά», υπογράμμισε ανακοίνωση του στρατού.

Η Χαμάς αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι στην ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πώς το Ισραήλ καθόρισε ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ενέργεια αυτή.

Τον Μάρτιο του 2016, ένας Παλαιστίνιος χάκερ από την Λωρίδα της Γάζας και ένα μέλος του ισλαμιστικού κινήματος Τζιχάντ κατηγορήθηκαν από ένα ισραηλινό δικαστήριο ότι απέκτησαν παράνομη πρόσβαση σε συστήματα πληροφορικής που χρησιμοποιούσαν μη επανδρωμένα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη