Τα μέλη της ελληνικής παροικίας του Βόρειου Λονδίνου αυξάνονται. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ένα από τα ελληνόπουλα που έχουν λαμπρή πορεία στην Ευρώπη, έγινε μέλος της Αρσεναλ. Εκεί θα συναντήσει έναν άλλο συμπατριώτη μας, τον Κωνσταντίνο Μαυροπάνο, που θα αναλάβει να τον ξεναγήσει, καθώς είναι στην πρωτεύουσα της Αγγλίας από τον περασμένο Ιανουάριο. Είναι ωραίο συναίσθημα να βλέπεις δύο έλληνες ποδοσφαιριστές να φορούν τη φανέλα μιας ομάδας που αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό brand name. Γιατί αυτό είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ενας σύλλογος, πέρα από αθλητικός οργανισμός, είναι και μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του ποδοσφαίρου και διαθέτει και εμπορική αξία.

Ο Παπασταθόπουλος μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρότυπο κάθε νεαρού επίδοξου ποδοσφαιριστή. Ενα παιδί που ξεκίνησε με δειλά βήματα, ωστόσο διέθετε ψυχή και ταλέντο, πέρασε από τη Μίλαν και έκανε σπουδαία καριέρα στο δύσκολο πρωτάθλημα της Γερμανίας. Πρώτα με τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης και την τελευταία πενταετία με την Ντόρτμουντ στην οποία ήταν και ένας από τους αρχηγούς. Τώρα ετοιμάζεται να δείξει την αξία του και στη σκληρή Πρέμιερ Λιγκ, σε μια «δύσκολη» ομάδα, που προσπαθεί να πορευτεί στη μετά Βενγκέρ εποχή.

Ο Σωκράτης είναι από τα παιδιά που διαφημίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Οπως και ο Κώστας Μανωλάς, βασικός και αναντικατάστατος στο καμπιονάτο με τη φανέλα της Ρόμα, αλλά και ο Κώστας Μήτρογλου, που μετά την πολύ καλή θητεία του στην Μπενφίκα, θέλει να κατακτήσει και τη Γαλλία με τη Μαρσέιγ. Και ακόμα, ο νεότερος της παρέας, ο Παναγιώτης Ρέτσος, που είχε μια εξαιρετική πρώτη χρονιά με τη Λεβερκούζεν. Δεν είναι λίγοι οι έλληνες παίκτες που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Εκτός από τις μεγάλες λίγκες, θα τους συναντήσουμε στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στη Σκωτία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Κι αυτό σημαίνει πολλά…