Κατά της δυνατότητας των προσφύγων να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου στα κέντρα υποδοχής, η δημιουργία των οποίων συμφωνήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάσσεται ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προεδρεύει από την του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της εκ περιτροπής Προεδρίας στην ΕΕ που ανέλαβε η Αυστρία για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, προτιμότερο θα ήταν οι άνθρωποι να παραλαμβάνονται στις περιοχές κρίσης, παρά να δίνεται πρώτα ένα κίνητρο να ξεκινήσουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Επίσης, το ερώτημα που τίθεται, κατά την άποψή του, είναι εάν «και τα 60 εκατομμύρια των ανθρώπων που βρίσκονται παγκοσμίως σε φυγή, έχουν πραγματικά αυτόματα το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να την υποβάλουν κάπου αλλού».

Ο αυστριακός καγκελάριος απορρίπτοντας την κριτική που του ασκείται για ανάμιξή του στην ενδογερμανική διένεξη στο θέμα του ασύλου παίρνοντας ο ίδιος το μέρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, επισήμανε πως είναι «νόμιμο» ως αρχηγός κόμματος να διατηρεί επαφές με αδελφά κόμματα.

Κατά την άποψή του, η ενδογερμανική συζήτηση δεν αφορά τόσο πολύ τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, όσο πολύ περισσότερο «τις δήθεν διμερείς συμφωνίες, που έκλεισε η Γερμανία», κάποιες από τις οποίες δεν θα οδηγήσουν οπωσδήποτε στο να υπάρχουν λιγότεροι μετανάστες.

Αναφορικά με τον «γεφυροποιό ρόλο» της Αυστρίας στην διάρκεια της προεδρίας στην ΕΕ, που ο ίδιος συνεχώς διακηρύττει, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρίνισε πως πιστεύει ότι πολλοί έχουν έναν εσφαλμένο ορισμό της λέξης «γεφυροποιός» και πως «κάποιοι πιστεύουν ότι γεφυροποιός μπορεί να είναι κανείς ΄όταν συζητά μόνον με εκείνους που παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ ως «οι καλοί», ενώ η δική του προσέγγιση παραμένει πάντα η ίδια, δηλαδή να συζητά με όλους.

Ο αυστριακός καγκελάριος εμφανίστηκε ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, τονίζοντας πως κατ΄ αρχάς υπήρξε αλλαγή τρόπου σκέψης, ότι πέρασαν τα χρόνια του εξωραϊσμού της κατάστασης και των συνθημάτων για επίδειξη αντοχής.

Ο νέος τρόπος σκέψης διαπιστώνει, όπως σημείωσε, ότι απαιτείται μία άλλη λύση από εκείνη της κατανομής προσφύγων, ενίσχυση της Frontex και σκληρότερη στάση απέναντι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που δεν τηρούν τους νόμους.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε αποσαφηνίσει πως η χώρα του δεν θέλει να συμμετάσχει στην κατανομή προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πως η Αυστρία έχει υποδεχθεί δυσανάλογα πολλούς ανθρώπους, «σαφώς πολύ περισσότερους από άλλες χώρες», και πως τώρα τίθεται θέμα μείωσης της εισροής