Από το 116′ και έπειτα ο σκηνοθέτης «έπαιζε». Το ένα πλάνο έδειχνε τον Κάσπερ Σμάιχελ. Το άλλο, τον μπαμπά του. Τον θρυλικό Πέτερ. Καμάρωνε. Φούσκωνε από περηφάνια για τον γιο του που κράτησε ζωντανή τη Δανία στο 116′ πιάνοντας το πέναλτι του Μόντριτς. Εμεινε το 1-1 και με το ματς να πηγαίνει στη διαδικασία των πέναλτι, οι… τίτλοι ήταν έτοιμοι σε περίπτωση πρόκρισης της Δανίας. Η Ιστορία θα μιλούσε για τον γιο που έμοιασε στον μπαμπά.

Ομως Ιστορία στο χθεσινό ματς έγραψε ο έτερος τερματοφύλακας του αγώνα. Ο Κροάτης Ντάνιελ Σούμπασιτς. Ο τερματοφύλακας της Μονακό είναι ο άνθρωπος που έβγαλε τα τρία από τα πέντε πέναλτι που εκτέλεσαν συνολικά οι Δανοί και έστειλε την Κροατία στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Κάθε φορά που ένας συμπαίκτης του αστοχούσε, ο Σούμπασιτς ήταν εκεί για να φέρει ξανά ισορροπία.

Και έγραψε Ιστορία: έγινε μόλις ο δεύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που πιάνει τρία από τα πέντε πέναλτι. Ο πρώτος ήταν ο Πορτογάλος Ρικάρντο στο ματς της Πορτογαλίας με την Αγγλία, στο Μουντιάλ του 2006. Μπορεί τα χαρτιά να βγάζουν MVP του χθεσινού αγώνα τον Σμάιχελ, όμως ο Σούμπασιτς είναι ο αληθινός ήρωας.

Οι Κροάτες έμειναν όρθιοι σε κάθε δύσκολη συνθήκη που τους παρουσιάστηκε στο ματς. Μόλις στο 1′ βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το γκολ του Γιόργκενσεν που προήλθε από πλάγιο άουτ. Απάντησαν άμεσα: ο Μάντζουκιτς στο 4′ είχε φέρει το ματς στα ίσια και μέχρι το 90′ είδαμε ελάχιστα πράγματα. Ενα παιχνίδι μοιρασμένο και δύο ομάδες περισσότερο φοβισμένες και προσαρμοσμένες στο να μη δεχτούν άλλο γκολ, δίχως να παίρνουν ρίσκα και με ελάχιστες επιθετικές πρωτοβουλίες.

Θρίλερ

Στην παράταση, οι Δανοί έδειξαν πιο φρέσκοι. Οι Κροάτες αμύνθηκαν σωστά, προσπάθησαν να βγάλουν την κόντρα επίθεση που θα τους έφερνε το γκολ και τα κατάφεραν. Ο Μόντριτς στο 115′ έβγαλε μαγική κάθετη, ο Ρέμπιτς στο τετ α τετ ξεπέρασε και τον Σμάιχελ και στην ανατροπή που του έγινε, ο διαιτητής έδωσε το πέναλτι.

Ο Λούκα Μόντριτς αστόχησε και η ψυχολογία έδειχνε Δανία. Ομως οι Κροάτες απέδειξαν πως είναι φτιαγμένοι από μέταλλο πρωταθλητή. Επικράτησαν με 3-2 στη διαδικασία των πέναλτι, με ήρωα τον Σούμπασιτς και εκτελεστή του τελευταίου πέναλτι τον Ιβάν Ράκιτιτς, και την Παρασκευή θα αντιμετωπίσουν τη διοργανώτρια Ρωσία στα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Μια ιστορική ευκαιρία για την Κροατία, προκειμένου να κάνει πορεία ανάλογη με εκείνη προ εικοσαετίας, όταν είχε φτάσει στην τρίτη θέση του κόσμου στη Γαλλία.

Στο τέλος χαμογέλασε ο Σούκερ

Η κάμερα έδειχνε δύο παλαίμαχους. Από τη μια ο Πέτερ Σμάιχελ, από την άλλη ο Νταβόρ Σούκερ. Στο τέλος χαμογέλασε ο Κροάτης, ο οποίος υπήρξε μέλος της μεγάλης ομάδας της Κροατίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, όταν οι Βαλκάνιοι είχαν βγει τρίτοι.