Το φετινό Γουίμπλεντον (αρχίζει σήμερα) έχει φαβορί και…  αουτσάιντερ. Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο Ρότζερ Φέντερερ έχει τον πρώτο λόγο καθώς αγωνίζεται στην  αγαπημένη του επιφάνεια (χορτάρι), ενώ είναι και ο πολυνίκης στο αρχαιότερο τουρνουά τένις (οκτώ τίτλοι). Από την άλλη πλευρά είναι ο Ράφα Ναδάλ, «βασιλιάς» στα χωμάτινα γήπεδα και κυρίαρχος στο Ρολάν Γκαρός (11 τίτλοι).

Από την ημέρα που ο Ναδάλ νίκησε στο Γουίμπλεντον τον Φέντερερ, το 2008 σε εκείνο τον επικό τελικό που είχε διάρκεια πέντε ώρες, δημιουργήθηκε η αίσθηση μιας – ευγενούς – αντιπαλότητας ανάμεσα στους δύο. Μία αντιπαλότητα που ο Τύπος προσπάθησε να τη συγκρίνει με αυτή των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. «Σίγουρα υπάρχει μία αντιπαλότητα στα κορτ, όπως συμβαίνει και με τους δύο ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, όπως ο Ράφα και εγώ, είναι και αυτοί εντελώς διαφορετικοί. Στο ποδόσφαιρο βέβαια είναι διαφορετικά, καθώς παίζει ρόλο και η ομάδα. Αγωνίζονται έντεκα παίκτες και δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου. Αντίθετα στο τένις η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς όλα εξαρτώνται από εσένα» ήταν η απάντηση του Φέντερερ.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η άποψη του Φρανσίσκο Ρόιγκ, του ισπανού προπονητή που συνεργάζεται τα τελευταία 13 χρόνια με τον Ναδάλ. «Δεν ξέρω τι θα γίνει στο Γουίμπλεντον, απλώς να ξέρετε ότι και ο Ράφα είναι εξαιρετικός στο γρασίδι. Ο ένας πάντως εξαρτάται από τον άλλο. Να είστε βέβαιοι πως αν ο Φέντερερ δεν αγωνιζόταν θα είχε σταματήσει και ο Ναδάλ».