Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός με αφορμή το θέμα της ΠΓΔΜ «ο κ.Μητσοτάκης έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα την μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού», είπε και πρόσθεσε ότι «με το λόγο και τις πρακτικές που πριμοδοτεί στην πραγματικότητα καταφέρνει ένα και μόνο πράγμα: Να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει πλέον ανοιχτά με τον φασισμό».

Πρόσθεσε ότι με την πολιτική επιλογή που ακολουθεί η ΝΔ «εκτρέφει τη φανατική ρητορική, το διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς που αν και περιθωριακοί νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους».

Υποστήριξε μάλιστα ότι η νέα πολιτική οικογένεια του κ. Μητσοτάκη είναι ο Ορμπάν και Κουρτς, μια πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει την Ελλάδα μόνη τηςνα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα.

Από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απουσίαζε ο Πάνος Καμμένος.

H απόφαση του Eurogroup

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

«Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζουν ξανά την Ελλάδα ο ένας μετά το άλλο, των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των κρατών-μελών της ευρωζώνης και των πολιτικών τους ηγεσιών, αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Εχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά της διάρκεια της ομιλίας του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «ηΕλλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά».

Πρόσθεσε δε ότι από τις 21 Αυγούστου θα μπορεί να χρηματοδοτείτις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις.

Οι βασικές κατευθύνσεις

Αναφερόμενος στις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει στην δημοσιονομική πολιτική είπε ότι αυτές αφορούν:

• Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

• Την αύξηση του κατώτατου μισθού

• Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό

• Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας

• Την επανάληψη του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη

• Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές

• Την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.