Μπορεί ο καιρός να ζέστανε και ο υδράργυρος να σκαρφάλωσε σήμερα μέχρι και τους 37 βαθμούς Κελσίου, όμως η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα, στην χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2018 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός σιφώνων της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι δορυφόροι και οι μετεωρολογικοί σταθμοί της χώρας καταγράφουν τιμές χαμηλότερες έως και κατά δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την μέση τιμή λόγω των σημαντικών βροχοπτώσεων, των ισχυρών ανέμων και των πυκνών νεφώσεων που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, η δροσερή θάλασσα των τελευταίων ημερών γίνεται εύκολα αντιληπτή στους κολυμβητές που είχαν δοκιμάσει τα νερά και πριν το πέρασμα της «Νεφέλης».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τον φετινό Ιούνιο «δύο σημαντικές κακοκαιρίες επηρέασαν τη χώρα μας, ο «Μίνωας» και η «Νεφέλη» οι οποίες διατήρησαν τη θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Το τελευταίο 10ήμερο του περσινού Ιουνίου επικράτησαν συνθήκες καύσωνα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ φέτος η «Νεφέλη» διατήρησε τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του μήνα το 1/3 των σιφώνων που σημειώθηκαν στην Ευρώπη παρατηρήθηκε στην Ελλάδα -31 από 91 καταγραφές- καθώς επικράτησαν χαμηλές πιέσεις στην περιοχή μας, αυξημένη υγρασία και αρκετές καταιγίδες. «Από την αρχή του έτους καταγράφουμε 77 σιφώνες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 6 ήταν ανεμοστρόβιλοι που προκάλεσαν αρκετές καταστροφές. Το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο αριθμός των σιφώνων είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφουμε τουλάχιστον την τελευταία 10ετία, από όταν άρχισαν οι συστηματικές καταγραφές τους», σημειώνουν οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου.

(Φωτογραφίες από meteo.gr)