Ενα ζήτημα απασχολούσε τον Θανάση Σκουρτόπουλο από την πρώτη ημέρα που συγκεντρώθηκαν οι παίκτες της Εθνικής και το εξομολογήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Αγωνιούσε για το πώς θα βρεθούν όλοι οι παίκτες στην ίδια σελίδα και πόσο γρήγορα θα θυμηθούν τους βασικούς άξονες του παιχνιδιού…

Ε, λοιπόν, χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ αποδείχθηκε και μάλιστα περίτρανα ότι ο προπονητής της Εθνικής αγχωνόταν και ιδροκοπούσε τσάμπα και βερεσέ: οι παίκτες όχι μόνο βρέθηκαν αυτομάτως στην ίδια σελίδα, όχι μόνο θυμήθηκαν στο πι και φι τους βασικούς άξονες του παιχνιδιού, αλλά είπαν κιόλας νεράκι το ποίημά τους.

Το είπαν και βροντωδώς μάλιστα με αποτέλεσμα να… ξεκουφάνουν τους Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένου και του νέου προπονητή του Ολυμπιακού Ντέιβιντ Μπλατ ο οποίος βρέθηκε στην εξέδρα της Menora Mivtachim Arena για να παρακολουθήσει τον γιο του Ταμίρ και με την ευκαιρία να κάνει κιόλας τις πρώτες συστάσεις με τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Το 78-96 που αποτυπώθηκε στο τέλος της βραδιάς δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας τόσο για το δίκαιον της (πέμπτης σε ισάριθμα ματς της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019) επικράτησης της Εθνικής, όσο για και για το επιθετικό, θεαματικό και ελκυστικό μπάσκετ που έπαιξε.

Η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρήκε την ελληνική ομάδα στο +7 (42-49), αλλά από εκεί και πέρα, προεξαρχόντων του (ευρισκόμενου ακόμη στη φάση του «παίζω και μαθαίνω») Ντίνου Μήτογλου και του Γιαννούλη Λαρεντζάκη πάτησε το γκάζι και ξέφυγε από τα ραντάρ των Ισραηλινών, τους οποίους κόντεψε κιόλας να φιλοδωρήσει με κατοστάρα.

Ταυτότητα

Περισσότερο από την επιβλητική εμφάνιση, την εμφατική νίκη, τη συνεχιζόμενη άπταιστη διαδρομή (5/5) και το… λίπος που μαζεύει ενόψει της δεύτερης φάσης των παράθυρων η Εθνική χθες παρουσίασε μια έμπρακτη απόδειξη της ταυτότητας της, την οποία αποτύπωσε κιόλας ο χαρίεις Σκουρτόπουλος: «Δεν δέχομαι τον όρο σύνθεση ανάγκης. Ολοι αυτοί οι παίκτες είναι διεθνείς και αξίζουν όσο και οι υπόλοιποι που δεν είναι τώρα μαζί μας. Κακώς οι παίκτες και εγώ χαρακτηριζόμαστε ως μια ομάδα εκτάκτου ανάγκης, χώρια που κάποιοι προεξοφλούσαν κιόλας ότι δεν θα προκριθούμε στην επόμενη φάση. Ιδού, λοιπόν, η απάντησή μας»!

Δεν έχει άδικο, ούτε υπερβάλλει ο Σκουρτόπουλος, που θα ήταν ακόμη πιο χαρούμενος εάν δεν τραυματίζονταν ο Γιάννης Αθηναίου και ο Λίνος Χρυσικόπουλος: πράγματι αυτή η ομάδα όχι μόνο διεκπεραιώνει με απόλυτη μέχρι στιγμής (και πριν από το ματς της ερχόμενης Δευτέρας με την Εσθονία στο Ταλίν) επιτυχία τη δουλειά που ανέλαβε, αλλά αφήνει κιόλας κάμποσες υποσχέσεις. Και το σημαντικότερο; Αυτές τις υποσχέσεις δεν τις αφήνουν μονάχα οι νεανίες, αλλά ακόμη και τα σιτεμένα παλικάρια, άλλωστε όπως σχολίασε ο Μήτογλου «όλοι μας δίνουμε ό,τι έχουμε και το κάνουμε με την ψυχή μας».

ΙΣΡΑΗΛ: Αλτίτ 8, Λεβί 7, Μέκελ 4, Μένκο 4, Ζούτσμαν 2, μπεν Σιμόλ, Μπλατ 12, Κοέν 21, Χάουελ 8, Λίμοναντ 4, Πνίνι 8, Τιμόρ.

ΕΛΛΑΔΑ: Αντετοκούνμπο 8, Μποχωρίδης 9 (5ρ.), Γιαννόπουλος 6, Γκίκας 2, Μήτογλου 21 (7/9δ., 2/2τρ., 1/2β., 4ρ., 3ασ., 3κλ.), Αθηναίου, Μπουρούσης 8, Κατσίβελης, Λαρεντζάκης 17 (1/2δ., 4/4τρ., 3/3β., 2ρ., 4ασ.), Μάντζαρης 5 (6ασ.), Μαργαρίτης 8, Βασιλόπουλος 12.