Μια γενική εικόνα πτώσης των βάσεων, που θα είναι όμως εμφανής κυρίως στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικά) και στο 3ο των επιστημών Υγείας (Ιατρικές), δείχνουν τα χθεσινά βαθμολογικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, τερματίζοντας την αγωνία για χιλιάδες νέους και νέες που διαγωνίστηκαν φέτος για την είσοδό τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Στα παραπάνω προστέθηκε η χθεσινή νέα παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος επανέλαβε από τη Βουλή την «προεκλογικού τύπου» εξαγγελία του ότι μετά την ολοκλήρωση της φετινής εξεταστικής διαδικασίας θα ακολουθήσει η ανακοίνωση ενός νέου εξεταστικού συστήματος και το... άνοιγμα των πανεπιστημίων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, λοιπόν, οι βάσεις για τις περίφημες Ιατρικές Σχολές, συναρτώμενες με τις επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία, τη Χημεία αλλά και τη Φυσική, αναμένεται ότι φέτος θα πέσουν (λιγότερο στα αστικά κέντρα), αλλά μέχρι και 300 μόρια στην Αλεξανδρούπολη.  
Η φετινή χρονιά ωστόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «επιστροφή των δασκάλων», καθώς σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας αναμένεται θεαματική αύξηση των βάσεων, που στην επαρχία μπορεί και να φτάσει τα 3.000 μόρια.
Η κίνηση των βάσεων αναμένεται «πολύχρωμη». Οσο στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο και στο 3ο οι βάσεις κινούνται προς τα κάτω τόσο στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών αναμένεται να δούμε μια εικόνα σταθερότητας και ίσως μια οριακή άνοδο στα μεσαία τμήματά του. Σταθερή θα είναι η εικόνα φέτος και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο και τις επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου εάν υπάρξουν μικρές μεταβολές, αυτές θα είναι προς τα κάτω.
Φέτος, ωστόσο, ανατροπές μπορεί να υπάρξουν και από την παρουσία στο Μηχανογραφικό Δελτίο των υποψηφίων του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για το οποίο όμως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Εχει ήδη επισημανθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η Αττική μένει χωρίς σχολές ΤΕΙ, καθώς αυτές απορροφήθηκαν από το νεοσύστατο πανεπιστήμιο. Ετσι, όπως αναφέρει ο αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλωρόπουλος, φέτος η κίνηση των βάσεων αναμένεται ότι θα περιέχει:

* Σταθερότητα ή μικρή αύξηση των βάσεων στις μεσαίες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Στις σχολές του Πεδίου φέτος είχαμε 1.000 λιγότερους υποψηφίους από πέρυσι.
* Σημαντική μείωση στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο στις υψηλόβαθμες σχολές, μικρότερη όμως στις μεσαίες και χαμηλές.
* Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, πτώση μεγαλύτερη στις υψηλόβαθμες σχολές, ενώ στις μεσαίες θα σημειωθούν μικρότερες μειώσεις.
* Τέλος, το 4ο Επιστημονικό Πεδίο σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής κινείται στα περσινά επίπεδα με αποκλίσεις προς τα κάτω. Σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα, όπως ήδη επισημάνθηκε, η βάση θα εκτοξευθεί - σε πολλά από αυτά μάλιστα θα προσεγγίσει και τα 3.000 μόρια.
Πάντως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής διαδικασίας ήταν ότι εγκαινιάστηκε ένα νέο σύστημα θεματοδότησης με ερωτήματα που απαιτούσαν κριτική ικανότητα ώστε να ξεχωρίσουν οι αριστούχοι, που φέτος είναι λιγότεροι απ' ό,τι πέρυσι. Υπήρχαν όμως και θέματα που δεν ήταν απαγορευτικά για τους μέτριους υποψηφίους, οι οποίοι έκαναν σοβαρή προσπάθεια. Ειδικότερα στα Μαθηματικά, για πρώτη φορά και μάλιστα πολύ σωστά, μερικά θέματα απαιτούσαν και γνώσεις από προηγούμενες τάξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν εκτός ύλης, αφού το χαρακτηριστικό των Μαθηματικών είναι η συνέχεια.
Κάτω από τη βάση. Στη Νεοελληνική Γλώσσα υπήρχε ένα ποσοστό 15,75% των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, στη Βιολογία Γενικής Παιδείας 59,33% και στα μαθήματα Προσανατολισμού, Αρχαία Ελληνικά 36,59%, στα Λατινικά 29,10%, στην Ιστορία 46,2%, στη Βιολογία 31,43%, στα Μαθηματικά 69,62%, στη Φυσική 39,78%, στη Χημεία 26,25%, στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον 50,46% και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 35,37%.

Οι αριστούχοι

Νικόλας Καλαντζής

19.255 μόρια
«Περίμενα το καλό αποτέλεσμα. Στην αρχή της χρονιάς είχα αγχωθεί για το πώς θα βγει το καθημερινό πρόγραμμα. Τον Μάιο αγχώθηκα για τις εξετάσεις, όμως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το αντιμετώπιζα πλέον ως τέσσερα απλά διαγωνίσματα. Θα ήθελα να συνδυάσω τη δικηγορία με τις πολιτικές επιστήμες ή με τα χρηματοοικονομικά».
Ιάσονας Τζιέρας
 19.056 μόρια
«Σύμφωνα με τις περσινές βάσεις περνάω στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. Θα προσπαθήσω να πάω παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Η ιατρική ήταν στόχος μου από νωρίς και ειδικά ο ερευνητικός τομέας λόγω της έντονης ανάγκης μου για κοινωνική προσφορά. Αποφοίτησα από το 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας και πιστεύω πολύ στο δημόσιο σχολείο».
Δημήτρης Κουτσαντώνης 
18.940 μόρια
«Η Γ' τάξη του Λυκείου ήταν η καλύτερη χρονιά μου! Συνδύασα διάβασμα αλλά και καλοπέραση. Μέχρι τότε, να πω την αλήθεια, δεν πολυδιάβαζα. Οι σπουδές στην Ιατρική πάντα με ενδιέφεραν πολύ. Είναι και η μητέρα μου γιατρός. Οι καλύτερες βαθμολογίες μου ήταν το 20 στη Φυσική και 19,5 σε Χημεία και Βιολογία».
Σταμάτης Λιάκος
18.718 μόρια
«Πέρασα μια δύσκολη χρονιά που απαιτούσε συγκεκριμένο πρόγραμμα: Διάβασμα 3-4 ώρες καθημερινά και ίσως το Σαββατοκύριακο λίγο περισσότερο. Τελικά περνάω εκεί που πάντα ήθελα: στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από