Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έχουν φέρει τους ΑΝΕΛ οι διαλυτικές καταστάσεις στον κομματικό μηχανισμό και η συρρίκνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό το βάρος της συμφωνίας Πρεσπών.

Οι αποχωρήσεις των περιφερειακών στελεχών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Χθες, ανεξαρτητοποιήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης, ο οποίος είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό του Τέρενς Κουίκ και αποτελούσε στενό συνομιλητή του Πάνου Καμμένου. Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεση του, αλλά και την ντροπή που αισθάνεται από τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί καχυποψία και οι βουλευτές μετράνε τις αντοχές τους κάνοντας λόγο και για απειλές που δέχονται από τους «νέους Αγανακτισμένους» για το Σκοπιανό. Μάταια ο Πάνος Καμμένος πασχίζει να συσπειρώσει την ομάδα του εφευρίσκοντας «ακροδεξιούς» εχθρούς.

ΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ. Το Σκοπιανό, μάλιστα, δημιουργεί διπλή πίεση στον υπουργό Αμυνας. Χθες, ο Νίκος Κοτζιάς κάρφωσε εκ νέου πως υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που βλέπουν με θετικό μάτι τη συμφωνία, προκαλώντας πρόσθετους πονοκεφάλους στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο. «Δικαιούται ένας κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί και προφανώς θα προτιμούσα να συμφωνεί. Υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμφωνούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Και προφανώς, δεν εννοούσε μόνο τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της συμφωνίας. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις της η Ελενα Κουντουρά φαίνεται να υποστηρίζει τη συμφωνία και ίσως γι’ αυτό τον λόγο αποφεύγει συστηματικά να εκφραστεί δημόσια και περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις του τύπου «βγαίνουμε από τα Μνημόνια». Δική του ρότα προς μια διαφορετική κατεύθυνση έχει τραβήξει και ο Κώστας Ζουράρις, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άλλα στελέχη του κόμματος αδειάζουν τον υπουργό Εξωτερικών και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως θα καταψηφίσουν την συμφωνία όταν κι εφόσον έρθει στη Βουλή. Η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, που προς στιγμή θεωρήθηκε πως μπορεί να αποτελεί το νέο κρούσμα αποχώρησης, έσπευσε τάχιστα να συμμορφωθεί με την κομματική γραμμή δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΜΕ ΔΗΜ. ΚΑΜΜΕΝΟ. Η εικόνα Βαβέλ κάνει ακόμη δυσκολότερη την επιχείρηση στήριξης της κομματικής συνοχής από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος επιδιώκει και την πλήρη απαξίωση των βουλευτών που προτίμησαν την έξοδο. Ο διαγραφείς Δημήτρης Καμμένος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει χθες την εικόνα που παρουσιάζουν οι ΑΝΕΛ, σχολίασε ότι ο Γιώργος Λαζαρίδης «άργησε οικτρά να παραιτηθεί» και πως ο Παπαχριστόπουλος «δεν ανήκει στους ΑΝΕΛ αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, επιτέθηκε στον νέο εκπρόσωπο του κόμματος Θόδωρο Τοσουνίδη, λέγοντας πως ο Πάνος Καμμένος τον έβγαλε από τον πάγκο επειδή πιστεύει πως είναι καλή η συμφωνία σε αντίθεση με την επίσης παραιτηθείσα Μανταλένα Παπαδοπούλου. Η απάντηση Τοσουνίδη τροφοδοτεί μια σύγκρουση που στην πραγματικότητα φανερώνει ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που σοβούσε στους ΑΝΕΛ: «Δεν σε φοβάμαι αποστάτη» είπε κατηγορώντας τον Δημήτρη Καμμένο ότι «συνειδητά ψεύδεται ασύστολα και συκοφαντεί τους ΑΝΕΛ σαν νέος Εφιάλτης». Οσον αφορά το σίριαλ με την έδρα του αντιπροέδρου της Βουλής που κατέχει ακόμα ο διαγραφείς βουλευτής της Β’ Πειραιά, ο ίδιος προκάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, ενώ εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ σχολίασε πως ο βουλευτής παραμένει ακόμα αντιπρόεδρος «χωρίς ίχνος ντροπής».