Μπερδεύομαι με αυτούς τους συριζαίους. Βγαίνει ο Πρωθυπουργός στο Bloomberg και δεν υπάρχει αμφιβολία από τα μισόλογά του ότι υπονοεί πως οι συντάξεις δεν θα κοπούν από το 2019.

Δύο μέρες αργότερα, ο Πίτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ μεταφέρει σε ομάδα δημοσιογράφων στην Αθήνα την κυβερνητική δέσμευση η οποία δόθηκε στο κλιμάκιο του Ταμείου ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα κοπούν. Τις διαβεβαιώσεις προφανώς τις έχει μεταφέρει το υπουργείο Οικονομικών διότι από όσο γνωρίζουμε δεν πήγε ο Ντόλμαν στο Μαξίμου και σίγουρα δεν πήγε ο Τσίπρας στις συναντήσεις με την ομάδα του ΔΝΤ. Αν φτάναμε σε ένα συμπέρασμα ότι υπάρχουν δυο γραμμές στην κυβέρνηση, άλλη αυτή του Τσίπρα και άλλη του Τσακαλώτου, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ακολουθούσε μία διάψευση με τους γνωστούς ειρωνικούς τρόπους των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Το θέμα με τις συντάξεις όμως καταλήγω με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ καυτό για να πεθάνει (toο hot to die) έτσι εύκολα. Και για την κυβέρνηση και για το ΔΝΤ. Για τους Ευρωπαίους, όρκο δεν παίρνω.

Ποιον να πιστέψουμε

Τώρα που είπα ΔΝΤ, διάβασα σε αυτό το κείμενο με τα συμπεράσματα της αποστολής για το άρθρο 4 (μην μπερδεύεστε, είναι η ετήσια έκθεση έπειτα από το σκανάρισμα της ελληνικής οικονομίας) ότι «οι Αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικές αναφορικά με την υιοθέτηση μόνιμων επεκτατικών μέτρων πέρα από αυτά που έχουν ήδη νομοθετηθεί προκειμένου να αποφευχθεί ή να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι». Για σταθείτε βρε παιδιά. Εδώ η κυβέρνηση μας λέει ότι υπάρχει εξτραδάκι δημοσιονομικού χώρου και όπως μάθαμε από τη συνέντευξη Τσακαλώτου στο ΑΠΕ μεσοβδόμαδα, εντός Ιουλίου θα παραδοθεί η μελέτη του οικονομικού επιτελείου για την αξιοποίηση 700 εκατομμυρίων ευρώ σε μειώσεις φόρων το 2019. Πέρα από τα αντίμετρα, με τις επιδοτήσεις των ενοικίων και τα σχολικά γεύματα. Τώρα δηλαδή ποιον να πιστέψω;

Τρέχουν για Εθνική Ασφαλιστική

Στην Εθνική Τράπεζα, πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι η διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης της κινεζικής Congbao για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής τρέχει με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Ετσι, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Διοίκησης με βάση τις προτάσεις των συμβούλων που έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν εάν η πρόταση του κινεζικού ομίλου πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Ιδωμεν.

Τράπεζες και αναδιαρθρώσεις

Σε εγρήγορση βρίσκονται τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών με στόχο την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Αλλωστε το καμπανάκι από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές αυτό ακριβώς επισήμανε, μιας και όλο το προηγούμενο διάστημα οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αφορούσαν κυρίως τα δάνεια των νοικοκυριών.

Ετσι οι επόμενες κινήσεις θέλουν νέες πωλήσεις δανειακών πακέτων επιχειρήσεων, αναδιαρθρώσεις όπως η πρόσφατη της Vivartia αλλά και πωλήσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών.

Ούτε ένα τηλεφώνημα

Μια μικρογραφία των σχέσεων μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί και η πολιτική συμβίωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάμεσα στον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη. Η συγκατοίκησή τους στο κτίριο του υπουργείου στην Πλατεία Βάθη είναι σε όλους γνωστό ότι δεν είναι και η ιδανικότερη… Κάθε επεισόδιο όμως έχει και τη δική του αξία… Το τελευταίο συμβάν ήταν την περασμένη Τετάρτη 27 του μηνός. Τότε πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών. Παρόντες ήταν ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης. Οπως πληροφορηθήκαμε, ο τελευταίος είχε φροντίσει να μην ενημερωθεί ο προϊστάμενός του υπουργός για τη συνέντευξη Τύπου, με αποτέλεσμα ο Αποστόλου να το μάθει από τους δημοσιογράφους και την κρατική τηλεόραση…

Βλέπετε, το στέλεχος των ΑΝΕΛ, ο Κόκκαλης, είπε να απολαύσει μόνος τη δημοσιότητα που του προσφέρει το θέμα του διακανονισμού των κόκκινων αγροτικών δανείων, με το πρόσχημα ότι αυτός το χειρίστηκε…