Ενα νέο σύστημα ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με διαγωνιστικές διαδικασίες, εγκαινιάζεται επίσημα από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες ισχύος από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όποιοι μειοδοτήσουν σε τιμές θα μπορέσουν να κάνουν επενδύσεις.

Πρόκειται για έναν δίκαιο και ανταγωνιστικό διαγωνισμό, με τιμές εκκίνησης ανά κατηγορία ΑΠΕ, δηλαδή φωτοβολταϊκά και αιολικά. Για παράδειγμα, στα αιολικά η ανώτατη τιμή εκκίνησης προσφορών είναι τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες… όπως σχολιάζουν σχετικώς παράγοντες της αγοράς. Και όπως προσθέτουν, υπάρχει κίνδυνος ο διαγωνισμός αυτός να οδηγήσει σε αδιέξοδα την αγορά των ΑΠΕ. Κι αυτό, όπως εξηγούν, επειδή, φέρ’ ειπείν στα αιολικά και στην τιμή των 90 ευρώ, θα πρέπει οι υποψήφιοι επενδυτές που συμμετέχουν να συνυπολογίσουν και κάποιες κρυφές χρεώσεις… Πρόκειται για τέλη και χρεώσεις υπέρ τρίτων, οι οποίες αντιστοιχούν στο 15% της προαναφερόμενης τιμής.

Ορισμένες από αυτές τις χρεώσεις είναι τα αντισταθμιστικά δήμων και δημοτών, το τέλος για την ασφάλεια εφοδιασμού κ.λπ. Είναι πιθανόν κάποιοι από τους συμμετέχοντες να αγνοούν τις χρεώσεις αυτές, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ετσι, συμπληρώνουν το σκεπτικό της ανησυχίας τους, θα δώσουν προσφορές πολύ κοντά στην τιμή εκκίνησης, θα αναδειχθούν επιτυχόντες, αλλά στη συνέχεια δεν θα τους βγαίνει οικονομικά η υλοποίηση των έργων…
Αναβολή της Γενικής Συνέλευσης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Μπορεί η χθεσινή απόφαση των δύο στρατοπέδων των κύριων μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για αναβολή της σημερινής Γενικής Συνέλευσης για τις 25 Ιουλίου να μοιάζει με ανακωχή, ωστόσο οι παρασκηνιακές κινήσεις κάθε άλλο παρά τέτοιο κλίμα δείχνουν…

Στις χθεσινές εξελίξεις οι αδελφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης εξαγόρασαν κι άλλο πακέτο μετοχών (5,2%) και συγκεκριμένα του τέταρτου μετόχου της εισηγμένης, του fund Amber Capital. Ο συγκεκριμένος μέτοχος αποχώρησε. Πλέον οι αδελφοί Καλλιτσάντση ελέγχουν το 22,7% έναντι του 22,4% των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα.

Από την άλλη πλευρά οι τελευταίοι με πρωινή ανακοίνωσή τους μέσω της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απάντησαν στις νεότερες καταγγελίες των αδελφών Καλλιτσάντση περί «προσπαθειών παραπλάνησης των μετόχων» και συγκεκριμένα μέσα από παρουσίαση που έχουν αναρτήσει για την αναδιοργάνωση του ομίλου. Επικαλούνται για τα μεγέθη του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους της ΑΚΤΩΡ και της απόδοσης απασχολούμενων κεφαλαίων του κλάδου κατασκευής συγκεκριμένα αποσπάσματα από την ετήσια οικονομική έκθεση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Τονίζουν επίσης ότι οι συγκεκριμένοι δείκτες χρησιμεύουν στην καλύτερη παρουσίαση των σχεδίων τους για την αναδιοργάνωση του ομίλου. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αναμένονται μέχρι τις 25 Ιουλίου οι επιλογές που θα κάνουν οι υπόλοιποι μέτοχοι έναντι των προτάσεων των δύο πλευρών για το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.