Ως πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα, όπως τόνισε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ στη διάρκεια του 8ου ετήσιου συνεδρίου του Capital Link για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Ο Πάιατ επικρότησε την απόφαση του Eurogroup για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και τόνισε πως είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Σημείωσε επίσης τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα ώστε να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο (hub) της περιοχής. Απαρίθμησε τα μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας, όπως οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου TAP και IGB αλλά και το επενδυτικό σχέδιο του πλωτού σταθμού (FSRU) επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εργα τα οποία, όπως είπε, εξασφαλίζουν την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας.

Η Ουάσιγκτον σύμφωνα με τον Πάιατ, επιδιώκει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών για τους συμμάχους της και στο σημείο αυτό εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αντίθεση των ΗΠΑ στον αγωγό Nordstream II που φέρνει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, αυξάνοντας την ευαισθησία των κρατών της σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού. Εφερε ως παραδείγματα της ελληνοαμερικής επενδυτικής συμμαχίας την εταιρεία ΤΕΡΝΑ με την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ στις ΗΠΑ, τη συνεργασία της Μυτιληναίος με τη General Electric σε μονάδα παραγωγής ρεύματος στη Λιβύη αλλά και τη συμμετοχή της ExxonMobil με τη γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ στις έρευνες υδρογονανθράκων. Ενώ θύμισε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την Ουάσιγκτον για εισαγωγή αμερικανικού LNG.

Στο ίδιο συνέδριο ο οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία η ενέργεια και ο τουρισμός θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη δεκαετία 20 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και στην εικοσαετία από 40 έως 60 δισ. ευρώ, δίνοντας 430.000 – 530.000 θέσεις εργασίας.

Σε άλλο πάνελ του συνεδρίου εκπρόσωποι επιτυχημένων ελληνικών start ups παρουσίασαν τις δράσεις τους και τα μυστικά της επιτυχίας τους, ενώ νωρίτερα το πρωί η Κατερίνα Παναγοπούλου, ειδική σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς, σημείωσε την ανάγκη εθνικής ενότητας για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας.

Τέλος, το Capital Link βράβευσε για τη συνεισφορά τους στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τον πρόεδρο της Παπαστράτος Χρήστο Χαρπαντίδη και τον πρόεδρο του τηλεοπτικού σταθμού Αnt1 Θεόδωρο Κυριακού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ