Σε επιχείρηση διάσωσης του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας υπό την Ανγκελα Μέρκελ έχει εξελιχθεί η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ για το μεταναστευτικό που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Οι πιέσεις που δέχεται η γερμανίδα καγκελάριος από τους εταίρους της στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό είναι μεγάλες και αν δεν βρεθεί τρόπος να σταλεί εκτός Γερμανίας ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών τότε η κυβέρνηση είναι σίγουρο πως θα καταρρεύσει.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών που δείχνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν με διμερείς συμφωνίες την γερμανία για να διασφαλίσουν τη συνοχή της κυβέρνησης Μέρκελ.Η Γαλλία είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των μεταναστών, εφόσον το ζητήσει το Βερολίνο, όμως προς το παρόν δεν έχει δεχτεί κάποιο τέτοιο αίτημα, δήλωσε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει την κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) που απειλούν να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες.

Η Ουγγαρία από την πλευρά της δήλωσε ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για μια διμερή συμφωνία για το μεταναστευτικό.Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων, είπε εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης. Η θέση της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό είναι σαφής, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αυτή είναι η φύση της Ευρώπης, πρόσθεσε ο ίδιος δείχνοντας αξιοσημείωτη αναδίπλωση δεδομένων των σκληροπυρηνικών θέσεων που σταθερά διατυπώνει ο πρωθυπουργός Ορμπιν.

Πάντως θεωρείται απίθανο να δεχτεί η Βουδαπέστη όλα τα αιτήματα της Γερμανίας, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες ή πρόσωπα που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.

Την πιο σκληρή στάση κρατά η Ιταλία

Η Ιταλία συνεχίζει να απειλεί να μην υιοθετήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετανάστευση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό ανέφεραν το βράδυ της Πέμπτης ιταλικές κυβερνητικές πηγές, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική.

Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους.