Το Βατικανό θέλησε να πάρει και πάλι θέση επί του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με δήλωση του καθολικού αρχιεπισκόπου Αντζελο Μπέτσιου, ενός από τους στενότερους συνεργάτες του πάπα Φραγκίσκου.

Ο αρχιεπίσκοπος Μπέτσιου, ο οποίος είναι ο τρίτος κληρικός στην ιεραρχία του Βατικανού, μετά τον ποντίφικα, είπε:

«Το ν’ αναλαμβάνουν όλο το βάρος της υποδοχής χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα – οι οποίες είναι εκ των πραγμάτων και οι πιο εκτεθειμένες – δεν είναι σωστό. Αλλά το να χρησιμοποιούνται πλοία γεμάτα ανθρώπους για την προώθηση πολιτικών θέσεων, είναι απαράδεκτο».

Κριτική και στην στάση της ιταλικής κυβέρνησης

«Υπενθυμίζω τα όσα είπε πρόσφατα ο πάπας: οι μετανάστες είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί. Μπορεί σήμερα να μην είναι δημοφιλές να υπερασπίζεται κανείς τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο, αλλά ο πάπας και η Εκκλησία δεν μπορούν ν’ αγνοήσουν την αποστολή τους», πρόσθεσε ο ιταλός υψηλόβαθμος κληρικός.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, πρόκειται για κριτική στην στάση της ιταλικής κυβέρνησης (και πιθανότατα όχι μόνον) σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών, όπως και στην παραμονή πλοίων των ΜΚΟ επί ημέρες στ’ ανοικτά της Μάλτας και νότια της Ιταλίας, χωρίς τη δυνατότητα ελλιμενισμού τους.