Τα νοκάουτ παιχνίδια που ξεκινούν αύριο είναι η επιτομή του Μουντιάλ και λογικά εκτοξεύουν στα ύψη την αδρεναλίνη των φιλάθλων. Αν κρίνουμε πάντως από την πρώτη φάση της διοργάνωσης, περιμένουμε συναρπαστικά παιχνίδια που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε.

Οι εκπλήξεις

Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων, που αντικειμενικά ήταν μία από τις καλύτερες όλων των εποχών, καθώς πρώτα απ’ όλα σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια είχαμε τουλάχιστον ένα γκολ.

Παραδοσιακά είχαμε μεγάλες εκπλήξεις με κορυφαία όλων τον αποκλεισμό της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας από τη φάση των ομίλων για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το 1966 στα γήπεδα της Αγγλίας ήταν η Βόρεια Κορέα που είχε βάλει… μπουρλότο στους ομίλους αφήνοντας εκτός συνέχειας την Ιταλία και τώρα ήταν η σειρά της Νότιας Κορέας να κάνει τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της επί των παγκόσμιων πρωταθλητών Γερμανών.

Είδαμε τη φιλόδοξη για τον τίτλο Αργεντινή να περνάει αγκομαχώντας τον όμιλο με γκολ στα τελευταία λεπτά επί της Νιγηρίας και την Πολωνία, που ήθελε να φτάσει ψηλά, να αποκλείεται πρώτη πρώτη έπειτα από δύο παιχνίδια.

VAR και fair play

Το VAR μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, με 10 πέναλτι να αποφασίζονται έπειτα από συνεννόηση του ρέφερι του εκάστοτε αγώνα με τους συναδέλφους του στην αίθουσα με τα μόνιτορ.

Η πιο μεγάλη στιγμή όμως είναι το πέναλτι που πήρε πίσω ο Κάιπερς από τον Νεϊμάρ στο παιχνίδι Βραζιλίας – Κόστα Ρίκα, στο 0-0, στο 78ο λεπτό. Ενας κορυφαίος διαιτητής είχε το σθένος να διορθώσει το σοβαρό λάθος του με το να το παραδεχθεί δεχόμενος τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η οποία είχε –επιτέλους –και το goal line για το αν έχει περάσει η μπάλα τη γραμμή.

Οι αφρικανικές ομάδες πλήρωσαν την «αφέλειά τους» και τελικά έμειναν όλες εκτός συνέχειας!

Η Σενεγάλη δεν κατάφερε να κρατήσει δύο φορές το προβάδισμα με την Ιαπωνία, ούτε να ισοφαρίσει στο τέλος την Κολομβία. Η Νιγηρία έχασε ευκαιρίες για νίκη επί της Αργεντινής και στο τέλος δεν κράτησε ούτε την ισοπαλία πρόκρισης, ενώ το Μαρόκο αν και είχε εξαιρετική ομάδα (φάνηκε σε όλα τα παιχνίδια) έχασε με αυτογκόλ από το Ιράν στο 95′, ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις από την Ισπανία και έχασε στις λεπτομέρειες από την Πορτογαλία.

Απογοήτευση για την Αίγυπτο του Σαλάχ, αλλά και την Τυνησία.

Το γόητρο της Ασίας

Από την Ασία την παράσταση έκλεψε το Ιράν, που κόντεψε να κάνει την ανατροπή του αιώνα με την Πορτογαλία, ενώ έβαλε δύσκολα και στην Ισπανία με τον άσο του Ολυμπιακού Καρίμ Ανσαριφάρντ να είναι από τους πρωταγωνιστές.

Η Ιαπωνία κράτησε ψηλά το γόητρο για την Ασία, καθώς προκρίθηκε στους 16, αλλά ουσιαστικά είδαμε και την… καταπάτηση του fair play.

Στα τελευταία λεπτά του αγώνα της με την Πολωνία (0-1), προκειμένου να μη δεχθεί δεύτερο γκολ που θα την απέκλειε, οι παίκτες της άλλαζαν για δυο-τρία λεπτά την μπάλα στη σέντρα επιδεικτικά και υπό τις αποδοκιμασίες του κοινού στο μεγαλύτερο μέρος του.

Η ειρωνεία είναι ότι η Ιαπωνία, που ισοβάθμησε σε όλα με τη Σενεγάλη, πέρασε χάρις στον κανονισμό του fair play καθώς είχε δεχθεί δύο κάρτες λιγότερες από την αντίπαλό της.

Προκρίθηκε δηλαδή με βάση αυτό που δεν σεβάστηκε στο φινάλε, το fair play!

Οπως και η Γαλλία με τη Δανία στο δικό τους 0-0 (το μοναδικό στην πρώτη φάση!), όπου επίσης αποδοκιμάστηκαν, αφήνοντας έξω το εξαιρετικό Περού που αυτοκτόνησε στο ματς με τη Δανία.

Οι «κανονιές» που ακούστηκαν

Είδαμε την Αγγλία και το Βέλγιο να σκοράρουν κατά ριπάς και τους Κέιν και Λουκάκου να βάζουν υποψηφιότητα από νωρίς για πρώτοι σκόρερ, ενώ είδαμε και την ηγετική φυσιογνωμία του Ρονάλντο να οδηγεί την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος στους 16.

Η γηπεδούχος Ρωσία εξέπληξε ευχάριστα με την άνετη πρόκριση και το καλό ποδόσφαιρο, παρά το κακό πρόσωπο στο παιχνίδι για την πρωτιά με τη σκληρή Ουρουγουάη των Καβάνι και Σουάρες.

Είδαμε μια Βραζιλία «ευρωπαϊκή» να αφήνει υποσχέσεις και μια νεανική και ενθουσιώδη Γαλλία, αν και την παράσταση στον πρώτο γύρο έκλεψε η ομάδα που απέκλεισε την Εθνική μας, η Κροατία, που δείχνει ότι μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά με το παγκόσμιας κλάσης δίδυμο Μόντριτς – Ράκιτιτς.

Υπέροχα γκολ του Κροάτη Μόντριτς στο 3-0 επί της Αργεντινής, του Βραζιλιάνου Κουτίνιο στο 1-1 με την Ελβετία, του Γερμανού Κρόος στο 2-1 με τη Σουηδία, το 3-3 με φάουλ του Ρονάλντο με το οποίο ισοφάρισε η Πορτογαλία την Ισπανία και φυσικά του Μέσι στη νίκη της Αργεντινής επί της Νιγηρίας.