Όχι στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση για την επίλυση των ιδιωτικών διαφορών των πολιτών, πριν προσφύγουν στα δικαστήρια, είπε σύμφωνα με πληροφορίες η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που σύμφωνα με πληροφορίες έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική την πρόσφατη διάταξη.

Η απόφαση αυτή των ανώτατων δικαστών, αν και έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, εν τούτοις ερμηνεύεται από νομικούς και δικαστικούς κύκλους ως ήττα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Η διάταξη αυτή προκρίθηκε ως απάντηση στο πρόβλημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και την αποφόρτιση των δικαστηρίων από προσωπικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή δέχθηκε πυρά και ενστάσεις τόσο από τους δικαστικούς λειτουργούς,όσο και από τους δικηγόρους , οι οποίοι άλλωστε ζήτησαν και τη σύγκλιση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το ζήτημα έφθασε προς συζήτηση στη Διοικητική Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, ενώ ανάλογο αίτημα είχε υποβάλλει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οποία είχε κάνει λόγο περί αντισυνταγματικότητας της επίμαχης ρύθμισης.