Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της Τσεχίας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 11 Ιουλίου, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν διόρισε σήμερα δικομματική κυβέρνηση μειοψηφίας με πρωθυπουργό τον Αντρέι Μπάμπις, η οποία θα χρειαστεί την υποστήριξη του κομμουνιστικού κόμματος για να κυβερνήσει.

Το φιλελεύθερο κόμμα του δισεκατομμυριούχου Μπάμπις ANO (Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών) κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης. Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο συμφώνησε στον σχηματισμό συμμαχίας με τους σοσιαλδημοκράτες.

Αλλά με μόλις 93 έδρες στην κάτω βουλή των 200 εδρών η συμμαχία αναζητεί τη στήριξη άλλων κομμάτων δίνοντας έτσι στο περιθωριακό κομμουνιστικό κόμμα για πρώτη φορά λόγο στην πολιτική σκηνή της χώρας έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την λήξη της απολυταρχικής άσκησης της εξουσίας.

Ο Μπάμπις έχει δεσμευτεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά θα διατηρήσει ταυτόχρονα και την αντιμεταναστευτική θέση που τηρούν οι γειτονικές χώρες της κεντρικής Ευρώπης σε αντίθεση με τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ.