Επανέρχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα της κράτησης των δυο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, με ειδική αναφορά στο ανακοινωθέν του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Το Γενικό Συμβούλιο ζητά επίσης από την Τουρκία να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο.

Στο κείμενο, τα κράτη–μέλη της Ενωσης εκφράζουν την ανησυχία τους στην τουρκική κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών Μητρετώδη και Κούκλατζη και την καλούν να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, σεβασμού των διεθνών συμφωνιών και ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών ενώ την κατηγορούν για την οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου.

«Εχουν σταματήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις»

«Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους, καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, όπως την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων» τονίζεται στο ανακοινωθέν.

«Η Τουρκία απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ και γι’ αυτό έχουν σταματήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθώς δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ή κλείσιμο νέων κεφαλαίων, ούτε μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» προστίθεται.

Αναμένεται πρωτοβουλία Γιούνκερ

Πρωτοβουλία για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών αναμένεται από την Ευρωπαική Επιτροπή.Σύμφωνα με πληροφορίες, την υπόθεση έχει αναλάβει να χειριστεί προσωπικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για το ζήτημα.

Μία εξ’ αυτών ήταν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όταν σε ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο εμφανίστηκε με αυστηρό ύφος έναντι της Τουρκίας, τασσόμενος υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών.

«Η Τουρκία συνεχίζει να πράττει ενέργειες παράνομες στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο. Υποχρέωση της Τουρκίας αποτελεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η ομαλοποίηση των σχέσεών της με όλα κράτη μέλη ΕΕ. Μην ξεχνάμε και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο Ελλήνων στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν» σημείωνε.

Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε προβεί ο Γιούνκερ και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στην οποία έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα των δύο στρατιωτικών.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, στη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον τούρκο πρόεδρο: «Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια».

Ο κ. Ερντογάν τού απάντησε τότε πως το θέμα βρίσκεται στα χέρια των τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση», είχε πει ο ευρωπαίος διπλωμάτης.