Ουδέν νεώτερον από το συριακό μέτωπο: αφού έδιωξε τους αντάρτες από τους τελευταίους τους πολιορκημένους θυλάκους στη Δυτική Συρία –συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό -, ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει βαλθεί να ανακαταλάβει, με τη βοήθεια πάντα της Μόσχας, και την περιοχή της Ντεράα, στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χώρας -τη μία από τις δύο τελευταίες περιοχές της Συρίας που παραμένουν στον έλεγχο των ανταρτών. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, κάπου 30 έχουν χάσει τη ζωή τους από όταν ξεκίνησαν οι ανηλεείς βομβαρδισμοί, στις 19 Ιουνίου. Για μια χώρα όπως η Συρία, όμως, τίποτε από αυτά δεν αποτελεί είδηση. Η είδηση βρίσκεται στο 12λεπτο βίντεο που ανέβασαν χθες οι «New York Times» υπό τον τίτλο: «Ο Ασαντ αρνείται ότι επιτέθηκε με χημικά σε αμάχους. Αποδεικνύουμε ότι λέει ψέματα».

Συνολικά επτά δημοσιογράφοι των «New York Times» έσκυψαν πάνω από την επίθεση που σημειώθηκε την 7η Απριλίου στη Δούμα της Ανατολικής Γούτα –την επίθεση με χημικά όπλα που πυροδότησε τη στοχευμένη πυραυλική απάντηση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας. Ακόμα και σήμερα Δαμασκός και Μόσχα αρνούνται ότι έγινε επίθεση ή / και την καταγγέλλουν ως σκηνοθετημένη. «Είτε είχαν οι τρομοκράτες χημικά όπλα και τα χρησιμοποίησαν είτε δεν υπήρξε καθόλου επίθεση» δήλωσε ο Ασαντ αρχές Μαΐου στην αποκλειστική συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά –το σχετικό απόσπασμα περιλαμβάνεται στο βίντεο των «New York Times». Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ανέλυσαν δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες της επίθεσης επιστρατεύοντας για βοήθεια ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, ειδικούς στα χημικά όπλα καθώς και τον βρετανικό ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat. Παράλληλα, συνεργάστηκαν με την υπηρεσία ερευνών Forensic Architecture προκειμένου να δημιουργήσουν μια εικονική αναπαράσταση της σκηνής του εγκλήματος. Κατέληξαν σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: Δαμασκός και Μόσχα λένε ψέματα.

Το βράδυ της 7ης Απριλίου μια χημική βόμβα έπεσε στο ψηλότερο μπαλκόνι ενός πολυώροφου κτιρίου στη Δούμα. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι (49 σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε στους «New York Times», ανάμεσά τους και 11 παιδιά) έχασαν τη ζωή τους. Τα βαθουλώματα στη μύτη της βόμβας, τα δικτυωτά σημάδια στο σώμα της (από κάποιο δικτυωτό πλέγμα που παρέσυρε στο μπαλκόνι), τα στρεβλωμένα μέταλλα ανάμεσα στα συντρίμμια, όλα αυτά μαζί αποδεικνύουν πως η βόμβα έπεσε από ψηλά. Και ο εναέριος χώρος πάνω από τη Δούμα ελέγχεται από τον συριακό στρατό, οι αντάρτες δεν έχουν ούτε αεροσκάφη ούτε ελικόπτερα. Στο μεταξύ, τα μαύρα υπολείμματα πάνω στη βόμβα αλλά και τα συμπτώματα των θυμάτων εντός του κτιρίου (αφροί στο στόμα και στη μύτη, μάτια σχεδόν άσπρα) αποδεικνύουν πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίου. Στο ίδιο συμπέρασμα συνηγορούν και τα σημεία όπου βρέθηκαν τα θύματα: κοντά σε πηγές νερού στους ψηλότερους ορόφους του κτιρίου καθώς και στις σκάλες. Το αέριο χλωρίου είναι δύο φορές πιο βαρύ από τον αέρα, κινείται προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω. Και έπειτα από τόσα χρόνια πολέμου, πολλοί Σύροι ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν μόλις το μυρίσουν: να ανεβούν ψηλότερα και να ρίξουν νερό πάνω τους. Δεν μπορούσαν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να ξέρουν ότι ερχόταν από τη στέγη.

«Η επίθεση στη Δούμα δεν ήταν μεμονωμένο συμβάν» καταλήγει το βίντεο. Ηταν απλώς η τελευταία μιας σειράς χημικών επιθέσεων που ξεκινούν από το 2013. Εκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε σε εμάς εμπλέκει το καθεστώς σε έξι επιθέσεις μόνο μέσα στο 2018. Στα μάτια μας, πρόκειται για μια εσκεμμένη εκστρατεία του Ασαντ να δηλητηριάσει τον ίδιο τον λαό του. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου. Αλλά ο βασικός ύποπτος εξακολουθεί να περιφέρεται ελεύθερος». Κάποιοι θα δουν αναμφισβήτητα «προπαγάνδα» και σε αυτή τη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα. Μία υπενθύμιση: οι «New York Times» έχουν βραβευτεί στην ιστορία τους με 125 Pulitzer –περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα στον κόσμο.