«VIVA EL VAR!». «Μάρκα» και «Ας» κυκλοφόρησαν χθες με τον ίδιο πρωτοσέλιδο τίτλο και σχεδόν την ίδια φωτογραφία: τον Ιάγκο Ασπας να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Μαρόκου στο πιο τρελό λεπτό του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο οποίο κρίθηκε από το VAR η πρώτη θέση του δεύτερου ομίλου μεταξύ των Φούριας Ρόχας και της Πορτογαλίας και βέβαια τα δύο πρώτα ζευγάρια της φάσης των 16.

Η καταλανική «Μούντο Ντεπορτίβο» προσπάθησε να ξεχωρίσει, αλλά δεν τα κατάφερε: «Gracias, VAR», έγραψε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της συνοδευόμενο φυσικά από τη φωτογραφία του Ασπας.

Στους Φούριας Ρόχας παρατηρείται μια παραδοξότητα: ενώ για πρώτη φορά μετά το 2006 προκρίνονται στη φάση των 16 χωρίς ήττα, παρά το γεγονός ότι απολύθηκε ο προπονητής της Γιουλέν Λοπετέγκι δύο ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, ο ισπανικός Τύπος αλλά και ο Φερνάντο Ιέρο που ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να ηγηθεί των Φούριας Ρόχας εκφράζουν πολλά παράπονα.

«Παίζοντας με αυτόν τον τρόπο δεν θα κατακτήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Ισπανία έδωσε πολύ άσχημες εντυπώσεις, αλλά κατάφερε να τερματίσει πρώτη», έγραψε η «Μάρκα» στην πρώτη σελίδα.

Αυτοκριτική

Ο Ιέρο αλλά και οι σημαίες της ομάδας, όπως ο Σέρχιο Ράμος, παραδέχονται πως η εικόνα των Φούριας Ρόχας δεν είναι καλή. «Πρέπει να είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να προχωρήσουμε. Δεν μπορεί να χάνουμε τόσες πολλές ευκαιρίες» λέει ο Ιέρο.

Τα πέντε γκολ που έχει δεχθεί η Ισπανία, αλλά κυρίως η δυσλειτουργία του κεντρικού αμυντικού διδύμου Ράμος, Πικέ και η κατακόρυφη πτώση της απόδοσης του πορτιέρο Ντε Χέα έχουν σημάνει συναγερμό. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τερματοφύλακας των Ισπανών πραγματοποίησε την πρώτη του απόκρουση στο Μουντιάλ ύστερα από 205 αγωνιστικά λεπτά και αφού προηγουμένως δέχτηκε τέσσερα γκολ σε αντίστοιχα σουτ που εξαπέλυσαν οι αντίπαλοι.

«Αμυντικά λάθη; Αν θέλουμε το όνειρό μας να γίνει πραγματικότητα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σ’ αυτές τις λεπτομέρειες. Κάθε ευκαιρία που δημιουργούν μπορεί να είναι γκολ. Πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα ασκούμε κριτική στον εαυτό μας και να αντιλαμβανόμαστε πού πρέπει να βελτιωθούμε».

Ο Φερνάντο Ιέρο ήταν ένας αμυντικός ογκόλιθος της Ρεάλ Μαδρίτης και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα σε ποιο σημείο υποφέρει στην άμυνα η Εθνική Ισπανίας.

Ο Ισκο αφήνει αιχμές για την άμυνα, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν τα «δώρα», ενώ στην προσπάθειά του να θέσει σε εγρήγορση τους συμπαίκτες του δήλωσε πως στο εξής τα παιχνίδια θα είναι ζωής ή θανάτου.

«Πρέπει να θυμόμαστε πως οποιαδήποτε ομάδα αντιμετωπίζουμε από εδώ και στο εξής μπορεί να μας στείλει σπίτι».

Η Ισπανία αντιμετωπίζει την Κυριακή στο Λουζνικί τη διοργανώτρια Ρωσία και ο Σέρχιο Ράμος, ο οποίος φέρει ευθύνη στο πρώτο γκολ του Μαρόκου έπειτα από ασυνεννοησία με τον Ινιέστα, καλεί τους συμπαίκτες του και φυσικά τον Ιέρο να αλλάξουν το λογισμικό της ομάδας πριν να είναι αργά.

«Πρέπει να μειώσουμε τα λάθη, γιατί από εδώ και στο εξής αν παίξουμε άσχημα θα βρεθούμε εκτός διοργάνωσης. Για το παιχνίδι με τη Ρωσία θα χρειαστούμε μια δυνατή απόδοση και να δώσουμε μεγάλη προσοχή» υπογραμμίζει ο Ράμος.

Ο Ιέρο αρνείται, όπως προστάζει ο άγραφος κανόνας της προπονητικής –υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που λέγονται Μουρίνιο –να καταλογίσει ευθύνες σε συγκεκριμένους παίκτες. Ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Στη διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται ο Ντε Χέα που δείχνει σχεδόν αδιάφορος, ο Πικέ που μοιάζει με κερκόπορτα για τους αντιπάλους, αλλά και ο Καρβαχάλ, που δείχνει να μην έχει επανέλθει πλήρως από τον πρόσφατο τραυματισμό του. Ο Τύπος έχει ξεκινήσει ήδη σφυγμομέτρηση μέσω των ιστοσελίδων του για το ποιοι παίκτες θα έπρεπε να παίξουν στο ματς με τη Ρωσία.

Ερωτηματικά

Το ματς στο Λουζνικί δεν είναι απλά ένας ακόμα αγώνας για τους Ρώσους, αλλά ο κρυπτονίτης της χαράς για τη διοργάνωση. Αν αποκλειστεί η Αρκούδα, το επίπεδο του ενδιαφέροντος για τα εκατομμύρια των Ρώσων θα πέσει κατακόρυφα, ενώ είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν οι χούλιγκαν της χώρας που βρίσκονται ουσιαστικά σε καταστολή αυτές τις ημέρες, λόγω των επιτυχιών της ρωσικής ομάδας.

Ο σκόρερ των Ισπανών που τους έφερε αντιμέτωπους με τη Ρωσία, Ιάγκο Ασπας, προειδοποιεί πως δεν πρέπει να μείνουν οι συμπαίκτες του στην εικόνα που παρουσίασαν οι προσεχείς αντίπαλοί τους στο ματς με την Ουρουγουάη. «Δεν ήταν η πραγματική ομάδα της Ρωσίας. Ξεκούρασαν αρκετούς βασικούς παίκτες. Επιπλέον στο παιχνίδι με την Ουρουγουάη αποβλήθηκε και ένας παίκτης τους. Θα είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι».