Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στη Βιλχελμστράσε. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκεί στεγαζόταν η έδρα της Λουφτβάφε, της αεροπορίας του Τρίτου Ράιχ. Στο ιστορικό αυτό κτίριο –που αντικατοπτρίζει, όπως λένε οι Γερμανοί, όλη την ταραγμένη Ιστορία τους –θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Ο αρχηγός της ΝΔ, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, σκοπεύει να παρουσιάσει στον διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το δικό του σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την επόμενη του Μνημονίου ημέρα. Αυτό βασίζεται, επαναλαμβάνουν σχεδόν μονότονα, στις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, αλλά θα περιλαμβάνει κι άλλες.

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαβεβαιώσει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών πως δεν έρχεται να ανατρέψει τα συμφωνηθέντα. Θα τηρήσει, δηλαδή, τους στόχους που έχουν τεθεί για τη χώρα. Ωστόσο, θα του πει, λένε από το περιβάλλον του, ότι ο τρόπος με τον οποίο θα τους επιτύχει –το περίφημο μείγμα των πολιτικών –θα είναι δικός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητσοτάκης θα εξηγήσει στον Σολτς πως μιλά για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί πλήρως στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Ωστε να πειστούν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι αγορές ότι η χώρα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ενα από τα ζητήματα που ο νεοδημοκράτης πρόεδρος θέλει να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης είναι και η υπερφορολόγηση που οδηγεί, όπως λένε από την Πειραιώς, σε αναπτυξιακό αδιέξοδο. Παράλληλα, έχει δεχτεί εισηγήσεις να θέσει και το θέμα των υπερπλεονασμάτων, τα οποία αρκετοί από τα οικονομικά μυαλά του κόμματός του θεωρούν αντιαναπτυξιακά.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Στην ατζέντα του υπάρχουν και συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των Φιλελευθέρων (FDP), τον αντιπρόεδρο της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) για θέματα προϋπολογισμού – οικονομικών και την αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων.