Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο προεδρικός υποψήφιος του βασικού αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), παραδέχθηκε την εκλογική του ήττα στις προεδρικές εκλογές, αρνούμενος τις φήμες ότι «απειλήθηκε» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κανείς δεν με απείλησε και κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Οι φήμες που λένε ότι πήγα στο προεδρικό μέγαρο και μίλησα με τον Ερντογάν είναι λανθασμένες. Είναι λάθος να διασπείρει κανείς τέτοιες αβάσιμες φήμες», δήλωσε ο Ιντζέ, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς γιατί πέρασαν ώρες πριν μιλήσει δημόσια, δήλωσε ότι αναμένει «τα τελικά αποτελέσματα καθώς είναι ακόμα πιθανόν η στήριξη προς τον Ερντογάν να πέσει κάτω από το 50%».

«Έκλεψαν ψήφους; Ναι, έκλεψαν. Έκλεψαν, ωστόσο, 10 εκατ. ψήφους; Όχι», δήλωσε ο Ιντζέ, προσθέτοντας ότι η διαφορά ψήφων του Ερντογάν είναι τόσο μεγάλη που «δεν μπορεί απλά να εξηγηθεί από εκλογικές παρατυπίες».

«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των στοιχείων της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) και των στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει εμείς. Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη για να αλλάξει το αποτέλεσμα», δήλωσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν «κάποια ζητήματα» με την εκλογική διαδικασία που χρήζουν εξήγησης, όπως το γεγονός ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 με το οποίο η Τουρκία ενέκρινε την αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης.

Ο Ιντζέ απευθύνθηκε απευθείας στον ίδιο τον Ερντογάν και τον κάλεσε να γίνει «πρόεδρος όλων» αντί να ενεργεί ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο υποψήφιος του CHP αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το μέλλον του δικού του κόμματος, αλλά τόνισε ότι πήρε το 30% των ψήφων, κάτι που το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει από το 1977.

«Εάν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν πετύχει λίγο υψηλότερα ποσοστά, οι εκλογές θα μπορούσαν να πάνε σε δεύτερο γύρο», δήλωσε.

«Το CHP έχει κι αυτό κάνει λάθη αλλά δεν θα μιλήσω για αυτά ενώπιον των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Ιντζέ, σημειώνοντας ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα